Politie: Lieuwe van Gogh niet mishandeld

Volgens de politie Amsterdam zijn er geen aanwijzingen dat de 14-jarige zoon van wijlen Theo van Gogh mishandeld is door Marokkaanse jongeren. Er is indertijd wél melding gemaakt van het feit dat Lieuwe van Gogh bedreigd en mishandeld zou zijn, maar uit onderzoek bleek volgens de politie dat er in werkelijkheid niets gebeurd was. De Amsterdamse politie zegt dat er na de moord op de film- en opiniemaker veelvuldig contact geweest is met de moeder van Lieuwe. Ook heeft hij enige tijd beveiliging gehad.

Gisteren vertelde de opa en oma van Lieuwe in het tv-programma NOVA dat hun kleinzoon tot twee keer toe door Marokkanen mishandeld was en dat de politie niets had ondernomen.

Betreuren
De producent van Theo van Gogh, Gijs van de Westelaken, voerde vandaag namens de familie Van Gogh het woord. Volgens hem zijn er wel degelijk twee incidenten geweest. ''Kort na de moord op Theo is Lieuwe tijdens het uitlaten van de hond mishandeld door een paar jongens en hield daar blauwe plekken aan over. Hij durfde dat pas later aan zijn moeder te vertellen. Er is ook géén aangifte van gedaan'', zo zei Van de Westelaken.

Het tweede incident betrof twee jongens die met een pistool, of iets wat daar op leek, aan buurtbewoners vroegen waar Lieuwe Van Gogh woonde. Buurtbewoners belden toen de politie, maar de jongens waren al verdwenen. Twee weken daarna werden de jongens weer gesignaleerd in de buurt. Een politiewagen werd halverwege teruggeroepen, omdat leidinggevenden vonden dat er een arrestatieteam naar toe moest. Bij aankomst waren de jongens wederom al weg, aldus Van de Westelaken.

Hij zei namens de familie Van Gogh het te betreuren dat één zinnetje in een interview zo'n grote affaire is geworden. ''Wellicht hadden de grootouders van Lieuwe het wat subtieler moeten verwoorden, maar die mensen zijn ook niet gewend om in de media te verschijnen.'' Volgens hem is de familie Van Gogh óók niet boos op de politie. Ze betreuren het alleen dat alles zo is opgeblazen en willen graag met rust gelaten worden.