Amerikaans ruimteveer Discovery gelanceerd

Smart-Einstein, KZoUTNiEWeTeN, 112 en Stefo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vanmiddag om 16:39 uur Nederlandse tijd met succes het ruimteveer Discovery gelanceerd voor een ruimtereis van twaalf dagen. Eerder deze maand ging de lancering op de valreep niet door omdat een brandstofsensor niet goed werkte.

Inmiddels is er overigens wel een kleine onvolkomenheid bekend gemaakt door NASA. Doordat er honderden camera's aan het ruimteveer gemonteerd waren, is tijdens het afkoppelen van de brandstoftank te zien dat er een stukje afbreekt. Wat dit precies is, is nog niet bekend.

Het is de eerste Amerikaanse lancering sinds de ramp met de Columbia. Twee jaar geleden vonden alle zeven bemanningsleden van dit ruimteveer de dood. Het veer spatte bij terugkeer naar de aarde in de dampkring uiteen doordat het beschadigd was bij het aankoppelen met het internationale ruimtestation ISS.

Discovery's zevenkoppige bemanning staat onder leiding van shuttle-veteraan Eileen Collins. Na de start kwam de Discovery binnen acht minuten op een snelheid van meer dan 27.000 kilometer per uur. Kort daarop bereikte het ruimteveer zijn baan om de aarde. Donderdagmiddag om 13:18 uur onze tijd moet het zich vastkoppelen aan het internationale ruimtestation ISS, dat op 350 kilometer boven de aarde rondcirkelt.

Update 21:45 uur
NASA heeft bekend gemaakt dat bij de start van de Discovery een stuk van de brandstoftank is afgebroken. Deskundigen bestuderen nu de opnamen van de start beeld voor beeld om te kunnen beoordelen of het gaat om iets ernstigs. Op de zesde dag van de missie heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een compleet beeld van de geregistreerde gegevens van de shuttle, deelde plaatsvervangend programmadirecteur Wayne Hale mee.


De spaceshuttle in de startblokken