OM: onderzoek groepsverkrachtingen

Er moet ''een gedegen'' onderzoek komen naar groepsverkrachtingen onder jongeren. Dat heeft officier van justitie E. Pols vanmiddag bepleit tijdens een rechtszaak tegen drie leden van een groep jongeren die zes meisjes tussen de 11 en 15 jaar hebben misbruikt.

Volgens Pols vormen het aantal zaken gerelateerd aan groepsverkrachtingen die nu door het OM voor de rechter worden gebracht, slechts het topje van de ijsberg. Eerder behandelde de Rotterdamse rechtbank al groepsverkrachtingen in Katendrecht, Rotterdam-West en -Oost. Justitie vroeg al eerder naar een onderzoek, maar dat is nog steeds niet begonnen.

De drie die vandaag terecht stonden maakten deel uit van een Kaapverdiaanse pooierclub, genaamd de 'Cabo pimp unit', die in de wijk Spangen opereerde. De zeven leden variŽren in de leeftijd tussen de 17 en 19 jaar. De vermeende leider van de verkrachters komt in september voor de rechter.

Update 19:39
Tegen de twee meerderjarige verdachten die vandaag terecht stonden (beiden 19 jaar) werd 24 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk geŽist. De minderjarige verdachte (17 jaar) hoorde 18 maanden eisen, waarvan zes voorwaardelijk. Officier van justitie Pols vroeg zich af welke factoren een rol spelen bij dit soort verkrachtingen. ''Hoewel het in deze zaak gaat om een groep Kaapverdische verdachten, betwijfel ik of etniciteit een rol speelt. Nieuwe media zoals MSN, de gezinssituatie en seksuele voorlichting kunnen een rol spelen. Maar misschien is het wel cool om je als slet of pooier te gedragen en is dat het enige dat leidt tot onvrijwillige seks.''

Opvallend is overigens dat het 11-jarige slachtoffertje Mellanie geen aangifte heeft gedaan van verkrachting. Het OM meent echter dat er bewijzen te over zijn dat het om een verkrachting gaat. Zo zijn er verklaringen van verdachte Titoy die zegt: ''Clees ging met Mellanie ballen, en Mellanie zei 'Nee Nee'. Daarna ging Josie met haar ballen. Ik hoorde dat Mellanie schreeuwde 'het doet pijn'. Ze was boos, ze wilde wel met ťťn ballen volgens mij, maar niet met vier''. Zie ook bericht op RTV Rijnmond (video in blauwe vlakje).