Meezingen tijdens het autorijden is veiliger

Icoon opmerkelijk nieuwsAutomobilisten die (mee)zingen tijdens het rijden zijn meer geconcentreerd tijdens het rijden en vallen ook minder vaak in slaap, dan automobilisten die gewoon stil achter het stuur zitten. Toch is het zingen van ruige muziek of zeer complexe nummers weer een gevaar, omdat dit de aandacht van de weg afhaalt.

"Zingen tijdens het rijden stimuleert niet alleen de geest, maar ook het lichaam. Dit zorgt ervoor dat, vooral in bochten, er een grotere mate van concentratie is en minder last van vermoeidheid", zo meldt dokter Nicola Dibben. Zij is muziek-psycholoog op de universiteit in Sheffield. Volgens haar is zingen effectiever dan stil zijn, praten of het luisteren naar praatprogramma's op de radio. "Zingen is minder gevaarlijk en afleidend omdat automobilisten niet hoeven na te denken. Vaak zijn de liedjes zo vaak gedraaid dat de automobilist de nummers uit zijn hoofd kent."

Het onderzoek werd gehouden onder 1780 automobilisten die de laatste vier jaar schadevrij hebben gereden. Van hen zei 63 procent naar muziek te luisteren tijdens het autorijden, en van het muziek luisteren kalmer te worden. Een kwart van de ondervraagden zegt dat door het luisteren van muziek de concentratie toeneemt.

Waar wel en niet naar luisteren?
Het beste om naar te luisteren tijdens het rijden zijn nummers als: 'Don't Cha Wanna Ride' van Joss Stone of 'Canon in D' van Pachelbel. Nummers zoals 'Firestarter' van The Prodigy en 'Pomp and Circumstance March No.1' van Elgar zijn nummers die beter niet kunnen worden geluisterd tijdens het rijden. "Deze nummers leiden de aandacht af van de weg. Bovendien zorgt het voor een grotere agressiviteit en voor roekeloos rijgedrag", aldus Dibben.


File
"I'm the bitch you hated, filth infatuated. Yeah, I'm the pain you tasted, feel intoxicated"
Die tekst zorgt voor meer ongelukken in de drukte.