Wippercelen en pijpmeisjes in Amsterdam

Uit het rapport 'Tippelen na de zone, straatprostitutie en verborgen prostitutie' blijkt dat er in Amsterdam Zuidoost een verborgen prostitutiecircuit bestaat waarbij zeer jonge meisjes voor weinig geld de hoer spelen. Tevens zijn er in dit deel van de hoofdstad zogenoemde 'wippercelen' aanwezig, waar onder soms erbarmelijke omstandigheden wordt gewerkt. Tevens is er sprake van vrouwenhandel.

In zeker 20 wippanden zwaait 'een madam' de scepter. De prostituees en de klanten zijn veelal West-Afrikaans. Er werken tussen de 80 en 100 vrouwen en meestal ligt er alleen een matras op de grond.

Neukmeisjes
In Amsterdam Zuidoost zijn ook veel jonge meisjes (13 tot 17 jaar) die op escortachtige wijze werken. Ze benaderen klanten op straat, bij feesten en via via. De klanten worden thuis bezocht of meegenomen naar bijvoorbeeld kelder- of flatboxen.

Opmerkelijk is dat deze meiden - lokaal betiteld als 'pijpmeisjes' of 'neukmeisjes' - vaak niet verslaafd zijn en nog gewoon thuiswonen. Ze groeien vaak op met het beeld dat seks een makkelijke manier is om wat geld te verdienen. Vooral orale seks is in. De pijp/neukmeisjes zijn meestal van Surinaamse of Antilliaanse komaf.

Een verslaafde prostituee klaagt dat dergelijke meiden de markt verzieken met tarieven van vijf à tien euro voor een 'pijpbeurt'.

Wethouder Hannah Belliot van Zorg (PvdA) is verontrust over de inhoud van het rapport - dat afkomstig is van het Bonger Instituut welke verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam - en wil dat de GGD nader onderzoek verricht.