VS geeft marteling gevangenen toe

i2Them2 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Verenigde Staten geven in een rapport toe dat er gevangenen zijn gemarteld in Amerikaanse detentiekampen in Afghanistan, Irak en op het Cubaanse GuantŠnamo Bay. Dit is vrijdag naar buiten gebracht door een van de commissieleden, op voorwaarde dat hij anoniem zou blijven. Het betreffende rapport is bedoeld voor de VN-commissie die martelingen onderzoekt.

Er bestaan al langer rapporten van verklaringen van getuigen die de martelingen beschrijven, maar nog niet eerder hebben de Amerikaanse autoriteiten toegegeven dat er gevangenen worden gemarteld. "Ze proberen dit niet langer te verbergen, en hebben hun plicht ingezien om er de Verenigde Naties over te informeren", aldus de anonieme bron.

Daarnaast is bekend geworden dat militaire artsen op GuantŠnamo Bay hebben meegewerkt bij het 'opvoeren van druk' bij verhoren van gedetineerden. Dit blijkt uit gesprekken die de New York Times heeft gevoerd met mensen die betrokken waren bij de bewuste verhoren in het Cubaanse detentiecentrum.

Het Pentagon weigerde te reageren op de berichtgeving van de Amerikaanse krant. Wel suggereerde een woordvoerder dat een deel van de artsen op GuantŠnamo Bay zich niet aan de ethische codes voor medici hoeven te houden. Dit komt omdat deze artsen zijn aangenomen als 'gedragsdeskundigen' en niet om patiŽnten te behandelen, meldt de New York Times.