Lid Hofstadgroep in A'dam gearresteerd

In Amsterdam is gistermiddag een 22-jarige zwaarbewapende man gearresteerd. De man zou lid zijn van de Hofstadgroep, zo heeft minister van Justitie Piet Hein Donner de Kamer in een korte mededeling laten weten. Tijdens zijn arrestatie was hij in het bezit van een doorgeladen machinepistool.

De politie van Amsterdam geeft om 16.30 uur een persconferentie. Inmiddels is al wel duidelijk dat er ůůk twee vrouwen zijn opgepakt, die eveneens van terrorisme worden verdacht.

Gisteren werd in Londen ook al een vermeend lid van de Hofstadgroep aangehouden, de 32-jarige Rachid B. uit Zierikzee. Hij zou aanslagen hebben voorbereid en de geestelijk leider van de Hofstadgroep (Redouan al-Issar alias 'De SyriŽr') op 2 november 2004 hebben geholpen Nederland te ontvluchten.

Update 16:42
De 22-jarige man is van Marokkaanse komaf. Hij stond al sinds november 2004 gesignaleerd. Hij zat in een auto met twee jonge vrouwen van 21 en 26 jaar. Ook zij zijn aangehouden en ook zij worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

De arrestaties houden verband met de aanhouding van de 32-jarige Nederlander Rachid B., ook van Marokkaanse komaf, in Londen.

Update 19:18
De gistermiddag in Amsterdam gearresteerde man betreft de 22-jarige Nourredine el F., zo meldt het NOS Journaal.

Deze El F. werd al eens eerder aangehouden, in 2004 tijdens het EK voetbal in Portugal. Na een tip vanuit Nederland werd hij door de Portugezen linea-recta teruggestuurd naar Amsterdam. Bij terugkomst op Schiphol had hij een gesprek met de AIVD, waarin hij waarschuwde voor het fanatisme van Mohammed B. die toen nog vrij rondliep, maar inmiddels al een tijdje vastzit voor de moord op Theo van Gogh.

De AIVD kwam El F. overigens al in 2002 op het spoor, toen uit een telefoontap bleek dat hij - of anderen - een aanslag wilde plegen ''waarbij veel Nederlanders zouden moeten omkomen''. Toen hij in 2004 afreisde naar het EK in Portugal vreesde men het ergste, en daarom tipte men de Portugezen. Desondanks werd hij bij terugkomst op Schiphol na een paar uur verhoor weer vrijgelaten, terwijl hij illegaal in Nederland verbleef.