Vrouwelijk orgasme schakelt deel hersenen uit

Jerome81 tipte ons via de nieuws-submit:

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Groningen onder leiding van Gert Holstege heeft onderzoek gedaan naar de hersenen van vrouwen tijdens een orgasme. Hieruit kwam naar voren dat grote delen van de vrouwelijke hersenen zich tijdens het orgasme vrijwel uitschakelen. Voornamelijk delen die verantwoordelijk zijn voor emoties gaan op een laag pitje. "Op het moment van een orgasme voelt de vrouw geen emoties," aldus Holstege.

Aan het onderzoek werkten dertien vrouwen en hun partners mee. De dames werd gevraagd om met hun hoofd in een PET scanner te gaan liggen. Er werden dan metingen aan de hersenen verricht in vier stadia: in rust, tijdens het faken van een orgasme, tijdens stimulatie van de clitoris door de partner en tijdens een daadwerkelijk orgasme.

De resultaten waren opvallend, tijdens het orgasme daalde de activiteit in onder andere de amygdala en de hippocampus. Deze gebieden zijn betrokken bij alertheid, angst en emoties. In gebieden die in verband zijn gebracht met fijne motoriek steeg de activiteit juist.

Deze bevindingen zijn volgens Holstege bewijs voor wat iedereen al weet, vrouwen kunnen niet genieten van seks als ze niet ontspannen of angstig zijn. Dit logische feit is nu dus ook te zien op scans van de hersenen.

Het team heeft eerder al vergelijkbare studies gedaan bij mannen. Daar kwam een veel kleinere mate van daling in hersenactiviteit naar voren dan bij vrouwen. Holstege wijt dit aan de tekortkomingen van de PET scanners, een scan duurt twee minuten. Zoals iedereen weet is het bij mannen vaak een kwestie van seconden.