Linkse activisten in Rotterdam opgepakt

In Rotterdam zijn vanmiddag 12 linkse actievoerders opgepakt. Het twaalftal was naar Rotterdam-Lombardijen gekomen om actie te voeren tegen een demonstratie die gericht was tegen de komst van een islamitisch gebedshuis.

Voor het protest tegen de moskee, die georganiseerd was door de extreem-rechtse Nationale Alliantie (NA), was een vergunning verleend. Leden van de Alliantie demonstreerden tegen de komst van een Surinaamse moskee in de wijk IJsselmonde. Volgens de NA ''moet de islamisering van Nederland worden gestopt voordat het te laat is en iedere Nederlander gedwongen zal worden zijn neus naar Mekka te richten.''

Linkse activisten, die op Samen tegen Racisme.nl hadden opgeroepen tot een tegengeluid jegens ''de neo-fascistische Nationale Alliantie'', mochten wel een tegendemonstratie houden, maar niet in de buurt van waar de NA haar protest hield. Zij mochten demonstreren op het Schouwburgplein in het centrum van de stad. De twaalf linkse activisten wilden toch naar het NA-protest, en werden daarom opgepakt. Enkele tientallen andere linkse activisten werden door de politie op een bus richting het centrum gezet.

De demonstratie van extreem-rechts tegen de moskee verliep volgens de politie probleemloos.

Update 23:22
Er blijken in totaal 44 linkse activisten te zijn gearresteerd. De al eerder genoemde 12 omdat ze niet op de afgesproken plaats wilden demonstreren. De 32 anderen werden in een bus op de A20 richting Amsterdam aangehouden.

Deze laatste groep had zich schuldig gemaakt aan een uit de hand gelopen protest bij de bajesboten in de Merwehaven. Linkse demonstranten hadden daar met stenen gegooid en gaten geknipt in de hekken. De activisten waren daar naar toe gegaan toen ze merkten dat ze niet in de buurt van de demonstratie van extreem-rechts konden geraken.

De organisatie van Samen tegen Racisme laat weten woedend te zijn over de arrestaties, die volgens hen ook nog eens hardhandig verliepen. Bij het politiebureau is geprotesteerd tegen ''deze schandalige praktijken''. Aan de actie werd onder meer deelgenomen door Ineke Palm (voorzitter SP Rotterdam), Mohamed Rabbae (oud-lijsttrekker GroenLinks), Brahim Bourzik (raadslid Rotterdam), Pepijn Brandon (Internationale Socialisten) en Miriyam Aouragh (Samen Tegen Racisme).

Samen Tegen Racisme, dat samen met een aantal Rotterdamse (migranten-)organisaties het protest organiseerde, noemt het ''een schande dat burgers die tegen racisme willen protesteren van de straat worden geslagen door de politie, terwijl een nazi-organisatie als de Nationale Alliantie vrij baan krijgt en zelfs door de politie beschermt wordt om zijn verwerpelijke en gewelddadige ideologie te verspreiden''. De organisatie heeft aangekondigd alles in het werk te zullen stellen om het ''schandalige'' politieoptreden aan te klagen.