Minstens elf eerwraak-doden in halfjaar

MDF had ons via de nieuws-submit te melden:

Tussen oktober 2004 en maart 2005 vielen er in Nederland minstens elf dodelijke slachtoffers tengevolge van eerwraak. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van de politie Haaglanden en Zuid Holland-Zuid. De twee politiekorpsen onderzoeken sinds oktober de omvang en verschijningsvormen van eerwraak. Het onderzoek is een initiatief van de ministers Rita Verdonk en Piet Hein Donner.

Verdonk heeft de eerste resultaten aan de Tweede Kamer meegedeeld middels een brief. Daarin noemt de VVD-bewindsvrouw de eerste onderzoeksresultaten ''zorgwekkend''.

De twee korpsen behandelden in een half jaar tijd 79 zaken waarbij de familie-eer een belangrijke rol speelde. In 26 zaken, naast de 11 met dodelijke afloop, werd geweld gebruik. De slachtoffers waren zowel vrouwen als mannen. Van de eerwraakzaken speelde 43% zich af in Turks-Nederlandse kringen. In de andere zaken ging het om personen met een Afghaanse, Kosovaarse, Iraakse, Marokkaanse, Colombiaanse en Antilliaanse afkomst.

Verdonk heeft laten weten 200.000 euro beschikbaar te stellen voor minderhedengroeperingen die eerwraak in eigen kring willen bestrijden. Het is de eerste maatregel in een serie om eerwraak in Nederland terug te dringen.