Nieuws
'JA-stemmers in opmars'
![](http://images.fok.nl/upload/IcoonPolitiekBinnenland.jpg)
Volgens Interview/NSS is de verhouding JA-NEE nu 46 tegen 54%. De onderzoekers zeggen dat veel twijfelaars nu toch vóór willen stemmen. Zo'n 7% van de kiezers zal morgen pas zijn of haar keuze maken.
De twee andere peilingen, van Maurice de Hond (Peil.nl) en van TNS Nipo, geven hele andere cijfers. De Hond houdt het op 41% JA tegen 59% NEE, en TNS Nipo komt zelfs uit op 38% JA tegen 62% NEE.
-
Peiling TNS Nipo
Peiling De Hond
Peiling Interview/NSS
Al een paar weken heb ik om het hardst lopen roepen of ik a.u.b. een beschouwelijk stuk met daadwerkelijke onderbouwingen van de ja-stemmers zou mogen krijgen die mij zouden kunnen bewegen om toch maar een ja i.p.v. een nee stem te overwegen. Ik heb het tot op heden nog niet gezien en ik zal zo verder proberen duidelijk te maken wat ik daarmee bedoel.
Men zou nu kunnen proberen om mij het verwijt te maken dat ik niet hebben willen luisteren, maar nee zo is het niet. Ik heb ook genoeg argumenten gehoord in de trant van:
1. Europa wordt democratischer
2. We moeten mee in de vaart der volkeren, we zijn voor 80% afhankelijk van Europa m.b.t. onze economie. Een nee stem zal daarom schadelijk zijn.
3. Het wordt minder bureaucratisch: 2500 pagina's worden er nu nog maar 500.
4. Europa wordt het wordt transparanter
5. Om terrorisme en criminaliteit te bestrijden is een samenwerking van Europa noodzakelijk
etc etc.
Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi en nu heb ik toch al 5 argumenten genoemd die mijn eigen stemgedrag zullen tegenspreken, of toch niet? Ik wil hier DE STELLING poneren dat deze 5 punten (en zo zijn er zeker nog meer te noemen) op zichzelf GEEN ARGUMENTEN zijn maar stuk voor stuk OOK stellingen. Ik zal dit echter nu proberen te BEARGUMENTEREN.
Ik kan mijzelf denk ik wel onder de hoger opgeleiden rekenen, en daarbij heb ik ook meegekregen dat als je een stelling poneert je op z'n minst zou moeten pogen om dit van een betoog met steekhoudende argumenten te voorzien. Verder wordt er ook een soort van kritische instelling verwacht. Daarom snap ik niet dat ik dit soort dingen nergens, maar dan ook nergens terug heb mogen vinden. Wat verwacht ik dan? Ik verwacht dat als een bepaalde uitspraak wordt gedaan, bijvoorbeeld dat de bureaucratie af zal nemen door te gaan van 2500 blz. naar een nieuw verdrag met 500 blz., dat iemand die er verstand van heeft mij (en anderen) in een paar A4-tjes duidelijk kan maken welke verbeteringen er zijn opgetreden. Dit kan bijvoorbeeld a.d.h.v. een aantal vergelijkingen tussen oud&nieuw. Omdat ik dit soort dingen nu niet weet sta ik er erg sceptisch tegenover. Ik denk dan, als er 2500 pagina's vroeger voor nodig waren, hoe kan het dan dat er zomaar met 2000 pagina's minder kan worden gedaan? Dan moet er toch wat verdwenen zijn, of was het op z'n minst wel erg beroerd opgesteld in de oude situatie. Geef mij dan voorbeelden daarvan. Of is het zo dat naast die nieuwe "grondwet" van 500 pagina's ook nog altijd die losse (diepgaandere) onderwerpen afzonderlijk behandeld blijven bestaan? Een rekensom leert mij dan dat we het niet meer hebben over 500 pagina's maar over 3000 en dan kan het best zijn dat de hoeveelheid papierwerk niet is afgenomen. Iedere ja-stemmer waarmee ik in discussie ga, durft te beweren dat artikelen die op deze materie dieper ingaan wel zullen bestaan. Maar niemand laat ze mij zien.
Dit is slechts 1 voorbeeld, een economische vooruitblik (in een paar A4-tjes)door bijvoorbeeld een aantal vooraanstaande economen is mij ook nog niet onder ogen gekomen. Ja afgelopen zaterdag kwam iemand hier op FOK aanzetten met een CBS rapport. Deze heb ik grotendeels doorgekeken en daarbij ook van wat kritisch commentaar voorzien. Helaas heeft dan weer niemand de moeite genomen om daar weer inhoudelijk op in te gaan. Het is natuurlijk ook makkelijker om dit soort reacties met een grote boog om heen te scrollen en te proberen puntjes te scoren op onderwerpen waarvoor geen huiswerk nodig is. Maar een CBS rapport is mij eigenlijk ook nog niet overzichtelijk genoeg, waar ik op doel zijn mooie diepgaande analyses uit opiniebladen of (wetenschappelijke) artikelen.
Dan nu mijn mening: ik weet wat we hier in Nederland nu hebben en ben niet bang dat we dat met een NEE zullen verliezen. Zouden we er daadwerkelijk nadeel van ondervinden dan weten we ook meteen echt wat we aan onze Europese vrienden hebben. Om verder zelf te proberen te vermijden om in gevoelens te gaan spreken (die ik wel degelijk heb maar waarvoor ik mijzelf verplicht vind om dan ook met een goed verhaal aan te komen) is het dan zaak om te kijken wat de feiten zijn en is het misschien zinnig om daar het oordeel (vandaag) op te baseren.
1. N.a.v. mijn betoog kan geconcludeerd worden dat op dit moment nog onvoldoende stof is om de stellingen die als argumenten worden weergegeven echt goed te onderbouwen. Ik moet zeggen dat we met de debatten wel op de goede weg zitten, maar misschien is er wel meer tijd voor nodig. Tijd hiervoor wordt met een ja-stem (voor Nederland) in ieder geval niet verkregen. Met een nee-stem zeer waarschijnlijk wel.
2. Er zitten nogal wat democratische bezwaren aan de grondwet waaraan nog gesleuteld zou moeten worden. In ieder geval ben ik heel blij dat Balkenende vanavond bij Netwerk zijn 2 grootste eigen bezwaren al heeft weten te verwoorden. Degene die het niet hebben gezien: "het kunnen wegstemmen van individuele commissieleden door het Europese parlement" (was het democratische bezwaar, andere was de landbouwsubsidies).
3. Onderduidelijkheden in de grondwet waarvan er voorbeelden in Buitenhof werden genoemd moeten eruit verdwijnen.
4. De onduidelijkheiden wordt nog eens versterkt door halve ingrepen die mogelijk zijn, zoals het uitdelen van gele-kaarten waaraan niet direct consequenties hangen. Afspraak moet afspraak zijn, en dat soort taferelen zoals bij het stabiliteitpact zijn geweest moeten tot het verleden behoren (de 3% regel). Dit soort regels moeten worden nageleefd van klein tot groot. En als dat niet kan is het ook best, maar moet je er niet aan beginnen.
Dit zijn voor mij principiële bezwaren die zeer zwaar wegen, zeker als de mogelijke voordelen (die ik ook graag wil ontdekken) nog niet eerlijk verwoord en onderbouwd zijn. Een NEE geeft ons meer tijd en biedt in ieder geval een ingang om alvast te gaan werken aan het dichten van de gaten die er in zitten om zo te komen tot versie 1.1 of 2.0. Het duurt immers ook nog wel even voordat alle andere landen aan bod zijn geweest.
Als ze zich dit soort adviezen (mogen ook wel iets andere adviezen zijn hoor) ter harte nemen denk ik dat de politiek langzaam kan gaan werken aan het herwinnen van het vertrouwen bij de burger.
Hopelijk maakt iedereen straks in ieder geval ieder voor zich een eerlijke, medemenselijke, doordachte en hoopvolle keuze!
Uitgegeven: 31 mei 2005 19:58
Laatst gewijzigd: 31 mei 2005 21:38
RIJSWIJK - Het gat tussen tegen- en voorstanders van de Europese grondwet is niet meer te dichten, stelde het onderzoeksbureau TNS Nipo dinsdag op RTL Nieuws. Het nee-kamp wordt door het bureau in zijn laatste peiling voor het referendum ingeschat op 62 procent als de 'weetniet-categorie' buiten beschouwing wordt gelaten.
De tegenstemmers zijn vooral bezorgd over het verlies aan identiteit van Nederland binnen Europa. De eenwording gaat hen te snel, aldus het onderzoek.
Het bureau verwacht tot slot een opkomst van minimaal 60 procent.
Maar mijn keuze is gemaakt foto
@hierboven: RTFA..
laat de rotte tomaten maar komen foto
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
Conclusie? Dat zou moeten zijn dat peilingen met elkaar in tegenspraak zijn en dat we morgen wel zullen zien. In ieder geval is de conclusie NIET dat de ja-stemmers zonder meer in opkomst zijn. Dat zag je ook in Frankrijk waar uiteindelijk een grote meerderheid nee stemde.
Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt
Echt betrouwbaar zijn ze dus niet en het logo van NOVA (linkse pro-EU maffia) op de website maken hun peilingen er niet betrouwbaarder op.
Continu moet ik overal aanhoren dat Nee-stemmers niks weten....en maar wat doen en serieus genomen worden ze al helemaal niet...
(Wouter Bos: Als de uitkomst Nee is moeten we misschien volgend jaar nog maar es stemmen)
Als dit nou echt allemaal zo vreselijk belangrijk was....waarom worden we dan nog steeds in het ongewisse gelaten over de inhoud van de grondwet?
Hadden ze nou echt gedacht dat het "stomme klootjesvolk" wel weer gewoon mee zouden waaien met deze politieke wind?
Het simpele volk accepteert toch alles klakkeloos?
Nou NEE dus!
Ik wil geen onderdeel zijn van....ik ben al onderdeel van Nederland...en daar hebben we in dit landje al meer dan genoeg moeite mee!!!
Bovendien zie ik het al helemaal niet zitten dat deze Grondwet straks allerlei dingen voor ons gaat bepalen waar iedereen straks beter van wordt (behalve Nederland natuurlijk weer!)
Nou zijn er direct weer JA-stemmers die dan beginnen te roepen:
Neee hoor.....dat gebeurt helemaaaaaal niet....
Daar kan ik dus maar 1 ding op antwoorden:
Als "Europa" straks inderdaad geen enkele invloed heeft op wat wij hier doen....wat is dan het nut van die grondwet? We hebben al een grondwet....en die is prima zoals hij is! En als er dingen zijn die zogenaamd verbeterd moeten worden.....doe dat dan eens eerst...hou daar maar eens een referendum over! Kijken hoe lang dit kabinet dan nog zit?!
Wat wordt de volgende stap bij een JA?? Moeten we dan allemaal dezelfde taal gaan praten...?Dat helpt bij de verbroedering van de Europeanen... foto
Ik ben niet bang op dit tijdstip een stap voorwaarts te doen. Natuurlijk is iedereen bang voor het onbekende, en natuurlijk zal iedereen op ieder tijdstip zeggen dat dit "niet het goede moment" is, want het goede moment zal nooit komen. Ik vind dat we dan ook de goede, positieve mentaliteit moeten laten zien, en het hokjesdenken moeten laten varen.
Iedereen is bang om wat in te leveren. Ik ook. Maar ik vind dat we er veel voor terugkrijgen. Misschien dat een pool die hier asperges komt steken het geld mee naar huis neemt, en daar voor zijn vrouw een pak Omo wasmiddel van koopt, of een Iglo pizza met crossa bodem. Allemaal Unilever producten. We leven nu eenmaal niet alleen op dit continent, en we zullen met de tijd moeten meegaan. Ik wil er zelf beter van worden, maar ik geef de rest van Europa ook een kans. Ik ga regelmatig op vakantie in Oost Europa, en er zijn zoveel slimme, gastvrije mensen daar, niet gastvrij omdat ze je geld willen aftroggelen, maar omdat het in hun cultuur zit. Dat is wel even anders dan ons Nederlanders, en dat terwijl die mensen zo weinig hebben en hadden. Ik geniet van hun landen en culturen, ik geniet er ook van als ik weet als ik hun kan helpen opbouwen en als ik daar ook mijn producten kan verkopen zodat ik van dat geld Nederland weer beter kan maken.
Aan mijn mede-Nederlander hierboven mij: wil je je alsjeblieft niet allerlei zaken aan gaan praten en steeds meer in paniek raken? Dat is echt nergens voor nodig.
Ik stem morgen JA, en ik hoop dat mensen die eventueel twijfelen dat ook nog gaan doen. Een socialer Europa begint niet alleen bij jezelf in Nederland, maar ook in andere landen, en als er nog wat aan verdiend kan worden: dan geweldig. foto
Verschillen in peilingen zo kort na elkaar liggen meestal aan verschil in steekproef: een bepaald kamp is overgerepresenteerd. Het zou kunnen dat het een last-minute trend weerspiegelt maar die kans lijkt me kleiner.
Dit is DE gelegenheid binnen Europa zaken te gaan regelen zonder dat we last hebben van die rare Fransen; die hebben zichzelf zondag j.l. immers buitenspel gezet.
Als NL ook tegen zou stemmen moeten we in de toekomst waarschijnijk samen met Frankrijk zaken gaan regelen en trekken we dus sowieso aan het kortste end en worden de echte Europese zaken door anderen voor ons beslist.
Bij twijfel: STEM BLANCO dan telt wel de opkomst maar niet de oneigenlijke argumentatie!!!
Denk eens na voor je iets zegt.. Is goed voor je hersenen.
'JA-stemmers in opmars'. Sure. foto
-als je langer wilt werken
-later met pensioen wilt
-mee wilt betalen aan andere landen (terwijl we de onze geeneens kunnen financiëren)
-wilt concureren met landen als china waar kinderarbeid bijv. geen uitzondering is (ik zou zeggen boycotten)
-een europees leger wilt opbouwen en
-onze democratie en sociale zekerheden over boort wilt flikkeren
stem dan lekker ja...
En
-als je mij 1 maatregel/voordeel kunt noemen, wat nu niet mogelijk/van toepassing is.
stem ik ook ja
En als het dan toch ja wordt, laten we er dan nog een positieve draai aan geven door onze regering eruit te schoppen en 1 regering te vormen. Want die extra kosten van 40 miljoen aan een leegstaand gebouw waar 5 keer per jaar een vergadering wordt gehouden met maar 18 commissarissen uit heel europa kunnen we niet gebruiken, boven op onze eigen poltieke kosten.
Ik zou ook het liefst zo min mogelijk willen werken, maar willen we nog meetellen, dan steek ik daar graag mijn handjes voor uit de mouwen.
Daarom stem ik graag JA
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
Het gaat er mij om dat we ALLEMAAL beter worden: zolang het alleen wij wij wij wij is, dan zullen we op de lange termijn nooit geheel beter ervan worden. beter is om ze NU even allemaal te helpen, zodat we later samen goed naast elkaar kunnen leven.
Armoede is de beste voedingsbodem voor radicale gedachtes, en dat wil ik graag helpen voorkomen - graag zelfs, als ik ook een nieuwe afzetmarkt kan aanboren.
Daarom stem ik JA. foto
Mijn keus is nogsteeds Nee. Eerst de boel maar goed regelen voordat je zonder goede fundering een huis van 'grondwet' gaat bouwen. Als dat huis instort zitten we met nog grotere problemen. Wie weet is juist de kans op oorlog groter als er straks veel landen uit de EU stappen mdat ze niets meer te zeggen hebben en zich gaan organiseren om samen tegen Brussel te vechten foto
Jij kan alleen een knoop van A --> B leggen. "Huh, voor langer werken heb je toch geen grondwet nodig?"
Nee, dat klopt. foto
Helaas is het probleem van Europa en de grondwet moeilijker dan dat, en zul je zien dat de invloed veel verder gaat en dat je verder moet kijken dat wat op het eerste oog een directe consequentie is. Dat zul je inmiddels met alle debatten e.d. ook al gemerkt hebben. Zodra je die gedachte, dat alles linea recta een letterlijk, lineair gevolg moet hebben van welke zin die je in het verdrag leest, los kan laten en wat meer realistisch kan denken, zul je zien dat ook jij een rol hebt in Europa.
Natuurlijk is voor langer werken geen grondwet nodig, dat snap je zelf ook wel. Probeer daar maar niet naar te vissen, want daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat we met meer dan 20 landen er iets van kunnen maken, op dit continent. Dat er na een periode van in de watten legging, maar ook bijvoorbeeld een klote-oorlog in de Balkan waar verdomme tienduizenden mensen zijn vermoord, nu de handjes even uit de mouwen moeten worden gestoken om het voor iedereen, ook onszelf, beter te maken in Europa, door middel van een hechtere samenwerking, dat vind ik alleen maar goed.
Het gaat in deze tijd niet alleen maar om ikke ikke ikke, Nederland. Ik wil ook net zo graag als jij dat het goed gaat met ons, en dat we lekker in die watten kunnen blijven liggen. Ik wil dolgraag mijn producten in Oost-Europa verkopen om daar wat aan te verdienen, en daarvoor wil ik gerust harder werken. En als ik die mensen aldaar ook kan helpen: super.
Het verdrag die tot de grondwet moet leiden faciliteert deze beoogde visie. Voor een goed, happy, stabiel Europa voor iedereen, moet inderdaad iedereen erop vooruit gaan. Relatieve armoede en slechte sociale welvaart dat kennen we hier niet in Nederland. Maar in andere (Oost-)Europese landen nog wel, en dat kan een voedingsbodem worden voor morrende mensen, die het een en ander in hun hoofd kunnen halen waar we allemaal spijt van kunnen krijgen. Wil ik niet. Laat die aspergeplukkers maar komen (moet ik hier het letterlijke stukje tekst uit de grondwet voor je quoten of snap je het zo ook wel?), en laat ze wat geld verdienen zodat ze mijn Nederlandse exportproducten kunnen kopen of met KLM-Air France terug kunnen vliegen.
Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar laat alsjeblieft de ja-stemmers ook in hun waarde.
Ik stem JA morgen, en ik hoop dat meerdere mensen dat samen met mij willen doen. foto
In mijn ogen bevat het huidige verdrag genoeg reden tot tevredenheid, en natuurlijk ben ik het niet met alles eens, net zoals jij het niet met alles oneens bent, maar voor die specifieke dingen kan er de komende decennia nog het een en ander aan geregeld worden. Raak niet in paniek en verkijk je niet op de naam grondwet: het is het verdrag voor de tot stand koming van een europese grondwet, geen duo van stenen waarin 10 simpele, door iedereen begrijpbare regels in is gekrast.
Daarom stem ik JA morgen. foto
Wat ik je zei, probeer niet A --> B te denken, niet zo rechtlijnig. Hoe ik jou hebt geciteerd komt inhoudelijk 100% overeen met wat jij bedoelt.
Graag gedaan overigens. Ik vermoed dat je het niet kunt vinden in wat ik als inhoudelijk reactie op jouw stuk had geschreven, en dat je daarom maar zo'n opmerking als reactie terug maakt, maar kun je tenminste zeggen of je mijn visie begrijpt? foto
Okee, prima. Jammer, maar begrijpelijk.
Ik hoop wel dat je je realiseert dat jij het beter hebt dan dat al die Polen of wie dan ook het in dit leven zullen gaan krijgen. Als jij verrot thuis zit, dan hebben die Polen het in dit leven 10x moeilijker gehad dan jij. Niet 8 uur werken, maar 10 uur, en anderhalf uur reizen. Geloof me, in Nederland zal dit niet gebeuren, dat pikken mensen zoals jij - terecht - niet. Ik zal het zelf ook niet willen, of ik zou het mijn ploeg ook niet willen laten doen.
Maar wat ik zo jammer vind is dat er blijkbaar bij jou de angst heerst dat dit werkelijkheid zal worden met het ondertekenen van het verdrag. Misschien komt er wel een goedkope Pool jouw zware werk overnemen en kun jij je dan met het bespaarde geld via je werkgever laten omscholen naar een iets lichtere baan. Dat is mogelijk, zolang je het maar bespreekt. Ik denk dat het een goed idee is als je al dat lichamelijke werk beu bent. foto
Succes (en dat meen ik). foto
Waarom is het zó dat er mensen klagen over "Nationaal" beleid, terwijl aantoonbaar is dat de "klagers" nog nooit naar een stembureau zijn geweest en dat "hun" mening ook nooit gehoord KAN zijn......
In dit geval: Arbo wetgeving is een eerste (daar heb je een OR voor, lijkt me), AOW (géén WAO).... wordt een beetje een "eigen aangelegenheid", en wat betreft die Euro.......... Ik hoop dat je salaris ook gegroeid is (sequentieel aan de inflatie) foto
foto
met de hoop dat mensen eens een keer gaan beseffen wat "stemmen" inhoud........ behalve dat in de rij staanfoto
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken