Turkse genocide-conferentie afgelast
De conferentie over de vermeende genocide op de Armeniërs, die 90 jaar geleden volgens de Armenen plaatsvond, zou volgende week van start gaan. Daarvoor waren ook historici uitgenodigd die beweren dat er destijds inderdaad een genocide heeft plaatsgevonden op de Armeniërs. Minister Cicek zei gisteren in het Turkse parlement dat dit ''een dolkstoot in de rug'' was van het Turkse volk en riep op ''een einde te maken aan het verraad en de propaganda tegen Turkije''.
De problemen rond de conferentie lijken aan te tonen dat gevoelige onderwerpen in Turkije nog steeds niet vrijelijk besproken kunnen worden, wat de toetreding van Turkije tot de Europese Unie zou kunnen bemoeilijken, zo meldt Nieuws.nl.
De internationale druk op Turkije om de massamoord te erkennen neemt ook steeds meer toe. Frankrijk stelt de erkenning zelfs als voorwaarde voor een EU-lidmaatschap. Andere landen die de volkerenmoord erkennen zijn onder meer België, sommige VS-staten, alsmede het parlement in Canada. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan riep onlangs dan ook op tot een open debat en een gezamenlijke Turks-Armeense onderzoekscommissie. Armenië ziet dat niet zitten omdat Turkije nog steeds ontkent dat er een geplande massamoord heeft plaatsgevonden.
Historici schatten het aantal Armeniërs dat de dood vond tussen de 1 en 1,5 miljoen. Turkije houdt het op 300.000 doden, en noemt het 'gewone' oorlogsslachtoffers. Bovendien waren er ook veel Turkse slachtoffers te betreuren, zo benadrukken de Turken.