PvdA: Bij NEE mogelijk nieuw referendum

Als Nederland op 1 juni bij het referendum over de Europese Grondwet tegen stemt, dan moet er over ruim een jaar mogelijk een nieuw referendum over deze kwestie worden gehouden. Dat stelt PvdA-leider Wouter Bos vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad.

Over anderhalf jaar zijn alle tien de referenda in de unie over de Grondwet achter de rug. ''Dan pas weten we of Nederland alleen staat'' aldus de PvdA-leider. Als Nederland in z'n eentje tegen is, volgt overleg in Europa. ''Het is zeer de vraag of de andere landen dan bereid zijn opnieuw met ons te onderhandelen''. Bos denkt dat het dan ook heel goed mogelijk is om de Nederlanders opnieuw om hun mening te vragen.

Bos blijkt overigens een voorstander te zijn van meer referenda. ''Ik ben er heel erg voor dat dit referendum geen eenmalig grapje is dat we uithalen in onze democratie. Bij grote beslissingen moet het referendum tot het standaardrepertoire gaan behoren.''

SP
De wijze waarop SP-leider Jan Marijnissen tegenstand levert op de EU-Grondwet kan op weinig sympathie van Bos rekenen: ''Zoals Marijnissen ermee omgaat, dat is een politiek leider niet waardig. ... Marijnissen vergroot de kloof tussen burger en politiek. Je moet als leider ook lastige boodschappen durven verkondigen''.

= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.