Doodstraf voor Amerikaanse militair

Sergeant Hasan Akbar, ex-lid van de 101e Luchtlandingsdivisie, is door een Amerikaanse militaire jury donderdag veroordeeld tot de doodstraf wegens een aanslag op collega-militairen. Aan de vooravond van Operation Iraqi Freedom gooide Akbar handgranaten in een tent in Camp Pennsylvania (Koeweit) waarna hij op militairen schoot. Bij de aanslag vielen twee doden en veertien gewonden.

Vorige week werd de tot de islam bekeerde Akbar al schuldig bevonden. Televisiestation WRAL meldt dat de schuldige kort voor het vonnis zijn excuses aanbood. "Ik verontschuldig mij voor mijn acties. Toen ik het deed had ik het gevoel dat mijn leven in gevaar was en had ik andere problemen." De zaak wordt automatisch doorverwezen naar een hof van beroep.

De advocaten van Akbar verklaren het gedrag van Akbar door te wijzen op het feit dat collega's hem voortdurend hadden gepest en zijn religie bespot. Akbar is de eerste militair sinds de oorlog in Vietnam die tot de dood is veroordeeld voor het doodschieten van een andere militair. Deze executie had plaats in 1961.