Mobieltjes worden gestoord tijdens conclaaf

Icoon Buitenlands nieuwsIn de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan is een systeem geÔnstalleerd dat het gebruik van mobiele telefoons onmogelijk moet maken. Dat heeft woordvoerder JoaquŪn Navarro-Valls meegedeeld. Tijdens het conclaaf, dat maandag van start gaat, is het voor de 115 deelnemende kardinalen verboden om contact met de buitenwereld te hebben.

Ook het personeel van het Vaticaan heeft plechtig moeten beloven dat zij hun mond zullen houden over het verloop van het conclaaf. Zelfs na afloop mogen er geen details bekend worden gemaakt over de stemmingen. Het is overigens vooraf niet bekend hoe lang de pausverkiezing zal duren en hoeveel stemmingen er nodig zijn om een nieuwe paus aan te wijzen.

Behalve door witte rook zal het aanwijzen van de nieuwe paus deze keer voor het eerst worden gesignaleerd door het luiden van de klokken van de Sint-Pietersbasiliek. Na het opstijgen van de witte rook zal het ongeveer drie kwartier duren tot het traditionele 'Habemus papam' (Wij hebben een paus) klinkt, en de nieuwe kerkvader op het balkon van de basiliek wordt voorgesteld.