Jan Nagel wil de strijd aan met Wilders en PvdA

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws"Opiniepeiler Maurice de Hond heeft mij verzekerd dat we zeker twintig zetels kunnen veroveren." Aan het woord is Jan Nagel, voormalig wethouder voor Leefbaar Hilversum en vier jaar geleden de grondlegger van Leefbaar Nederland. Nagel is ervan overtuigd dat hij een bres kan slaan in de gevestigde politieke orde. Met geestverwanten voert hij overleg over een nieuwe politieke beweging.

Nieuw Nederland moet de partij gaan heten, die zich net als Wilders moet gaan richten op de 'zwevende kiezer'. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, oud-PvdA-minister en -burgemeester Bram Peper en voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting zijn betrokken bij de gesprekken die Nagel momenteel voert. De Vries zou zich nog beraden op zijn politieke toekomst, maar zal zich sowieso niet aansluiten bij Geert Wilders, die 'te onversneden rechts' is. Peper, als adviseur bij de initiatieven van Nagel betrokken, denkt dat Wilders er niet in zal slagen kiezers bij de PvdA weg te halen. "Fortuyn slaagde daar als niet-partijgebonden persoon in. Maar daarvoor is Wilders te veel een rechtsbuiten van de VVD", aldus de voormalige burgemeester van Rotterdam.

Maurice de Hond denkt dat een aansprekende outsider veel stemmen weg kan halen bij de drie linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP, die momenteel in de peilingen nog op gezamenlijk ongeveer 75 zetels staan. Behalve Jan Nagel zou ook voormalig PvdA-prominent Rob Oudkerk oren hebben naar een nieuwe progressieve partij. "Ik wil terugkomen in de politiek, eventueel als gemeentelijk bestuurder en niet per se voor de PvdA", stelt Oudkerk. In een alliantie met Jan Nagel ziet hij echter weinig.