'Maximumsnelheid op A15 en A16 verlagen'

Icoon Binnenlands nieuws Als het aan acht gemeenten langs de A15 tussen Rotterdam en Nijmegen en de A16 tussen Rotterdam en Breda ligt, moet de maximumsnelheid op bepaalde stukken snelweg flink verlaagd worden. Dit zou nodig zijn om de luchtvervuiling te verminderen, zodat de gemeenten aan de milieueisen kunnen voldoen. Dat hebben de betrokken wethouders per brief aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat laten weten.

Volgens het plan wordt de maximumsnelheid op de hele A16 verlaagd naar 80 km/u, net als op de A15 ter hoogte van Barendrecht en Ridderkerk. Op de A15 bij Papendrecht en Sliedrecht zou de maximumsnelheid 100 km/u moeten worden. De maatregelen zouden nodig zijn omdat de luchtkwaliteit in de gemeenten beneden de norm is. Uitlaatgassen afkomstig van de snelwegen zijn daarbij de grootste bron van vervuiling.

"De gemeenten beschikken simpelweg niet over het bevoegde gezag om dit probleem zelf aan te pakken. Daarom vragen wij het Rijk maatregelen te nemen", aldus wethouder A. Dost van gemeente Zwijndrecht. Volgens de gemeenten moeten de snelheidsverlagingen wel tijdelijk zijn, totdat "maatregelen aan de bron, zoals schonere voertuigen en brandstoffen, effecten sorteren".