WHO vreest 'grieppandemie'
Klaus Stohr, griepdeskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft vandaag voor een wereldwijde grieppandemie gewaarschuwd die maar liefst twee tot zeven miljoen mensen het leven kan kosten.
Een pandemie is een verzameling van over een groot gedeelte van de aarde verspreide epidemieën. Een grieppandemie komt normaal gesproken eens in de twintig tot dertig jaar voor. Het griepvirus heeft deze tijd nodig om dusdanig te veranderen dat het menselijke afweersysteem dit niet aankan. Stohr: "De afgelopen 36 jaar is er geen pandemie geweest en de conclusie luidt nu dat we dichterbij de volgende pandemie zijn dan ooit." Ook verklaarde Stohr in de wandelgangen van een congres over vogelgriep in de Thaise hoofdstad Bangkok, dat 'er is geen reden om te denken dat we gespaard zullen worden.'
Het vogelgriepvirus in Thailand en Vietnam heeft tot dusver 32 mensen het leven gekost en is daarmee, volgens de griepdeskundige, de meest waarschijnlijke veroorzaker van de volgende pandemie. Als dit klopt, zal de pandemie beginnen in Azië en zich daarna snel over de aarde verspreiden.
In de afgelopen eeuw werd de wereldbevolking blootgesteld aan drie grieppandemieën, die zich alledrie binnen een jaar over de wereld verspreidden. De ergste pandemie was in 1918-1919. De pandemie staat ook wel bekend als de Spaanse griep en kostte ongeveer vijftig miljoen mensen het leven. In de helft van de gevallen ging het om jonge, gezonde mensen.
Ondertussen wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen de vogelgriep en andere virussen. Twee Amerikaanse bedrijven beginnen in januari met het testen van vogelgriepvaccins. Op het congres werd gezegd dat er in 2007 waarschijnlijk een vaccin beschikbaar is tegen de vogelgriep. Stohr is dan ook van mening dat landen hun voorraden virusremmers moeten vergroten.