VVD wil af van wet op godslastering
Van Aartsen, die achter minister Verdonk van Integratie staat die eerder al vragen stelde over het voorstel van Donner, zegt ook niet te snappen waarom de Justitie-minister het onderwerp juist nu van stal haalt. ''Als hij dit altijd al heeft gevonden, dan had hij dat in zijn eerste begroting van Justitie kunnen zetten, maar na de moord op Theo van Gogh komt het over als 'dan had hij zich meer moeten inhouden'. Het is een ongelukkig moment hier nu over te beginnen''. De VVD zal vandaag in de Kamer aan Donner laten weten niet van deze ideeën gediend te zijn.
Drie veroordelingen
Het smalend beledigen van een god of gelovigen is strafbaar gesteld in de artikelen 147 en 147A van ons Wetboek van Strafrecht. Het werd in 1934 ingevoerd door minister Jan Donner, de opa van de huidige minister. Hij vond dat hij niet werkloos mocht staan bij ''de uitbraakselen van de hel'', zoals hij een artikel in het communistische blad De Tribune uit 1930 omschreef, dat het kerstfeest als een onnodig iets bestempelde.
Overigens is het artikel tot nu toe heel weinig gebruikt: een keer of tien, zoals in de jaren zestig toen Gerard van het Reve door de Hoge Raad werd vrijgesproken in het zogenaamde 'Ezelsproces'. In 70 jaar tijd zijn er maar drie veroordelingen geweest op godslastering.
Tegenstanders van het artikel wijzen er op dat het beledigen van gelovigen ook zonder de wet op smalende godslastering kan worden aangepakt, namelijk via de reguliere wetgeving op belediging.
De Graaf
Minister Thom De Graaf van Binnenlandse zaken liet gisteren weten de hele commotie niet te begrijpen. Volgens hem is het allemaal al prima geregeld in de Grondwet, en hoeft er niets te worden aangescherpt.
PvdA-leider Wouter Bos zei ook niets te zien in het pleidooi van Donner, en de vrijheid van meningsuiting een groot goed te achten, dat geen inperking behoeft. Kritiek op religies moet ten alle tijden mogelijk blijven, zo zei Bos. Daarmee nam hij afstand van PvdA-Kamerlid Alied Wolfsen, die eerder zei dat Donner het terecht had aangestipt.
In de Kamer heeft Donner tot nu toe alleen steun gekregen van zijn eigen fractie, de ChristenUnie en de SGP.