Mohammed B. radicaliseerde na dood moeder
De Telegraaf meldt vandaag meer informatie over de moordenaar van Theo van Gogh. De 26-jarige Mohammed B. is geboren en getogen in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Hij komt uit een keurig gezin van Marokkaanse komaf, waar de voertaal thuis Nederlands was. Als kind kreeg hij Arabische taallessen en leerde hij over de koran. Hij slaagde in 1995, op zijn 17e, voor het havo-examen op het Mondriaan Lyceum, om de hoek bij zijn ouderlijke flatwoning aan de Hart Nibbrigstraat.
Mohammed B. heeft een vader, een stiefmoeder en drie zussen, Toria, Saďda en Wardia. Zijn echte moeder overleed enkele jaren geleden aan kanker, waarna Mohammed in rap tempo radicaliseerde. B. vond een gelijkgestemde in buurtgenoot Samir A., de man die vastzit op verdenking van het beramen van aanslagen op onder meer de Tweede Kamer, Schiphol en de kerncentrale van Borssele. Beiden hingen vaak rond op het August Allebéplein, een berucht ’Marokkanenplein’ in Amsterdam- West.
Zijn ouders en zussen gingen na het radicaliseren van B. zwaar gebukt onder zijn opvattingen. Zo heeft hij gezworen zijn zus Wardia te vermoorden omdat ze was weggelopen. Zijn zus had een kind gekregen van een Marokkaan die nu in de gevangenis zit in Duitsland. Bij de Amsterdamse politie stond B. voorheen bekend als 'hardekern'jongere. Hij staat bij justitie geregistreerd vanwege geweldsmisdrijven en straatroven
Keel
Mohammed bezocht tot voor enkele jaren samen met zijn vader de gematigde moskee aan de Postjesweg van de Stichting Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum. Anderhalf jaar geleden koos hij voor de omstreden radicale El Tawheed moskee, waar hij werd geďntroduceerd door Samir A. Zijn vader bezoekt de moskee aan de Postjesweg nog altijd. Bezoekers van de de gematigde moskee aan de Postjesweg omschrijven B. als een wandelende tijdbom. ''Hij nam niets meer van anderen aan. Als je opmerkingen had, kreeg je meteen klappen. Hij is psychisch helemaal in de war geraakt. Er viel niet meer met hem te praten.''
Dat er niet met hem te praten viel ondervond ook Theo van Gogh aan den lijve. Een ooggetuige die dicht op de moord stond hoorde dat de laatste woorden van Van Gogh waren: ''Genade! Genade! We kunnen er toch over praten?'' Nadat hij Van Gogh had neergeschoten sneed hij van oor tot oor diens keel door tot op de nekwervels en stak twee grote messen in het lichaam.
Brief
Justitie heeft inmiddels bekend gemaakt dat de brief die op het lijk van Van Gogh werd achtergelaten bestaat uit vijf pagina's. Over de inhoud van de brief doet de politie nog altijd geen uitspraken, behalve dat de dader tot zijn daad is gekomen uit radicaal-islamitische overtuiging.