Kerry erkent nederlaag; Bush blijft president

Het persbureau AP meldt dat John Kerry zijn nederlaag bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft erkend. De Democratische senator heeft president Bush gebeld om hem te feliciteren met de overwinning. Ook de komende vier jaar zal George W. Bush dus de president van de Verenigde Staten zijn.

Het duurde lang voordat de definitieve bekend werd. De doorslag zou uiteindelijk moeten komen uit Ohio, maar de Democraten weigerden hun verlies daar toe te geven. Nu heeft Kerry zijn nederlaag in Ohio en daardoor zijn nederlaag bij de gehele verkiezingen dus erkend. Kerry gaf te kennen het land niet met een langere procedure te willen verdelen.

Naar verwachting hebben in totaal zo'n 120 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. Dat zou een opkomstpercentage betekenen van ongeveer 60 procent. Dit is de hoogste opkomst sinds tijden.

Om 20:00 (Nederlandse tijd) zal Kerry zijn verlies officieel bekendmaken in zijn woonplaats Boston. Twee uur later houdt president Bush een toespraak in Washington.


George Bush tijdens een van zijn campagnebijeenkomsten.


Op dit moment zijn alleen de de resultaten van Iowa (7 kiesmannen) en New Mexico (5) nog niet bekend. Dit lijken echter beide ook staten voor Bush te worden. Dat zou betekenen dat Bush in totaal 286 kiesmannen van de in totaal 538 kiesmannen heeft en Kerry 252.

-
Op FOK! hebben wij de hele nacht en ochtend de laatste ontwikkelingen in de Verenigde Staten voor je bijgehouden. Hier vind je het volledige overzicht.
En hier kun je de uitslagen per staat bekijken.