Moskou boos om 'laster' Bot; zin geschrapt
De Russische regering is kwaad op minister Bot van Buitenlandse Zaken. Bot had, in de rol van huidig EU-voorzitter, de Russische regering gisteren om uitleg gevraagd over de manier waarop het gijzelingsdrama in Rusland was opgelost. Moskou noemde de uitspraken van Bot "lasterlijk" en riep de Nederlandse ambassadeur in Rusland op het matje, zo meldde persbureau Interfax.
In een verklaring stelde Bot dat hij het betreurde dat de gijzelingscrisis niet vreedzaam kon worden opgelost. Verder sprak hij zijn begrip uit voor "het moeilijke dilemma waarmee de Russische regering zich geconfronteerd zag". Maar hij vroeg ook om meer informatie van de Russen, "om tot een afgewogen oordeel over de afloop te kunnen komen".
De Russische regering was zeer ontstemd over die laatste passage. Moskou vatte dit op als een eis om "uitleg" van Nederlandse zijde. "De uitlatingen van de Nederlandse minister zijn op zijn zachtst gezegd ergerlijk, en diep kwetsend", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. "De feiten en de relatie tussen oorzaak en gevolg achter wat in Beslan gebeurd is, zijn voor iedereen duidelijk, behalve dan misschien voor de Nederlandse minister", verklaarde onderminister Valery Losjchinin tegen het persbureau Interfax.
Minister Bot heeft inmiddels de zin verwijderd uit de verklaring. Een woordvoerder van Bot spreekt over een misverstand: "Er zat geen kwaad in wat de minister zei".
Dodental opgelopen tot 348
Het dodental van het gijzelingsdrama op de school is inmiddels opgelopen tot 348, onder wie 155 kinderen en alle 26 gijzelnemers. Onder de doden zijn naast kinderen, ook ouders en leraren, en militairen die de school bestormden. Meer dan 540 mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen. Onder hen bevinden zich 336 kinderen. Waarschijnlijk zal het aantal doden en gewonden nog oplopen, omdat onder het puin nog slachtoffers liggen.
Een aantal zwaargewonde Russische kinderen is samen met hun ouders overgevlogen naar Moskou, omdat ze daar betere medische behandeling kunnen krijgen. Er zullen nog meer kinderen naar Moskou gebracht worden, maar hoeveel is nog niet bekend.
De meeste doden zijn gevallen tijden het urenlange vuurgevecht tussen Russische troepen en de gijzelnemers. De beschietingen volgden na een aantal bomexplosies. De bommen zouden zijn verpakt met bouten en spijkers om voor extra veel schade te zorgen. Mogelijk gingen de bommen te vroeg af.