Trajectcontroles beginnen deze week

Icoon Binnenlands nieuws Automobilisten die graag te hard rijden moeten vanaf deze week extra gaan oppassen. Er worden deze week namelijk twee van de zes nieuwe trajectcontrolesystemen in gebruik genomen. Bij de trajectcontroles wordt de snelheid niet op ťťn punt gemeten zoals bij flitspalen, maar als gemiddelde snelheid over een langere afstand. Vlak voor de flitspaal remmen heeft dus geen effect.

Automobilisten die te hard langs de trajectcontroles rijden worden altijd geregistreerd en krijgen altijd een bon thuisgestuurd. Omdat het systeem met camera's werkt die boven het wegdek hangen is de kans op vandalisme volgens het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie een stuk kleiner.

Deze week zal het systeem in gebruik worden genomen op de A4 en de A12. Volgende week zal de N919 volgen. In oktober of november wordt trajectcontrole ook ingevoerd op de Zeelandbrug en de A2. Hardrijders in Flevoland moeten extra opletten; daar zal namelijk een verplaatsbaar systeem gebruikt worden.

Op alle trajecten is al enige tijd proefgedraaid zonder dat daarbij boetes werden uitgeschreven. Tijdens deze proeven bleek bijvoorbeeld dat meer dan 10 procent van de automobilisten op de A4 te hard rijdt.