'Misschien is je baas wel een psychopaat'

Icoon opmerkelijk nieuwsIs je baas charmant, goed opgeleid, beleefd en een prestatiegericht leider? Wie deze vraag met "ja" beantwoordt, heeft mogelijk met een psychopaat van doen. Dat beweert althans een hoog gezagscollege van psychologen tijdens het Euroscience Open Forum dat momenteel in Stockholm wordt gehouden.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste psychopaten niet de gewelddadige moordenaars zijn die men denkt, maar over het algemeen mensen met een heel normale baan. Sommigen bekleden zelfs hogere functies binnen het bedrijfsleven. Hun charisma en ambitie worden soms ten onrechte gezien als signalen van professioneel succes in plaats van als symptomen van één of andere psychopathie, aldus de psychologen.

"Psychopaten zijn vaak charmant en hebben een hoge eigendunk. Bovendien houden ze van geld, macht en seks. Ze beschikken ook over een groot talent om zich uit te drukken en het is voor hen kinderspel om mensen te manipuleren met enkele goedgevonden verhaaltjes", aldus een van hen.

Het aantal actieve psychopaten in bedrijven zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Ze blijken het best te gedijen binnen dynamische organisaties zoals die binnen onze hedendaagse samenleving te vinden zijn. Een ‘typische’ psychopaat heeft over het algemeen geen last van schuldgevoel en "heeft er geen enkel probleem mee om bijvoorbeeld een fabriek te sluiten en al de werknemers op straat te zetten".