7 jaar eis na doodsteken 17-jarige wietpartner

Zeven jaar cel, dat hoorde 32-jarige J.L. uit Heerhugowaard gisteren tegen zich eisen wegens doodslag op de 17-jarige Youssef el Mansour uit Alkmaar. L., die met Mansour een wietkwekerijtje runde op de bovenetage van zijn huurwoning, stak zijn zakenpartner dood na een ruzie.

Die ruzie is volgens justitie ontstaan doordat een agressieve vriend van L. als derde partner kwam opdraven, hetgeen tegen de afspraken in was. De Officier van Justitie hield het er op dat de wegen van L. en El Mansour zich hier scheidden. Op 31 maart kwam de jonge Alkmaarder van Marokkaanse komaf met drie vrienden de hennepplantage ontmantelen. El Mansour moet de confrontatie met L. zijn aangegaan en daarbij rake klappen en trappen hebben uitgedeeld. L. pakte vervolgens uit de keuken een eerder klaargelegd mes en stak toe. Voor de bewering dat de bezoekers een vuurwapen bij zich hadden, zoals L. en zijn vriend zeggen, is geen bewijs meent de aanklager.

De advocate van L. vond dat er sprake van een ongeluk kan zijn. ''Misschien is El Mansour zelf wel in het mes gelopen''. De 17-jarige had een steek in zijn linkerzij, de levensslagader was bijna geheel doorgesneden. Kort na de steek overleed hij.

Kort na het gebeuren werd de woning van L. in brand gestoken. De daders zijn nooit gevonden. De ouders van L. staat geregeld onder politiebescherming omdat ze bedreigd worden. Verdachte L. was tegen de wens van de verdediging in niet aanwezig bij zijn rechtszaak. Hij bleef liever in het Huis van Bewaring.

Uitspraak over 14 dagen.