OS: Nederlanders op koers voor medailles

Icon Sport - OS Athene 2004Zeventien medailles haalde Nederland tot dusver op de Olympische Spelen in Athene, en het lijkt erop dat de Oranje-sporters dicht in de buurt gaan komen van de 25 medailles die in Sydney werden binnengesleept. Dat er, zoals vier jaar geleden, twaalf gouden medailles worden behaald lijkt niet erg reëel, de teller van de hoogste ereplaatsen staat momenteel op drie. Nederland grossiert met name in zilveren en bronzen medailles deze Spelen.

Desondanks zijn er nog een aantal belangrijke Nederlandse kanshebbers voor eremetaal. Amazone Anky van Grunsven leek zaterdag na het eerste dressuuronderdeel op onoverbrugbare achterstand gezet door de Duitse Ulla Salzgeber, vandaag kwam ze op het tweede onderdeel echter ijzersterk terug. Een perfecte Grand Prix Spécial verkleinde haar achterstand in het klassement van vier punten naar slechts een halve punt. Woensdag wordt het laatste onderdeel verreden, de kür op muziek. In het landenklassement, opgemaakt aan de hand van individuele klasseringen, staat Nederland vierde, op 0,24 punten van de bronzen positie.

Baanwielrenner Theo Bos bereikte vanmiddag de halve finale van het olympisch sprinttoernooi, een discipline waarin hij eerder dit jaar wereldkampioen werd. Om de finale te bereiken dient Bos de Duitser Rene Wolff te verslaan. De andere halve finale gaat tussen Ryan Bayley (Aus) en Laurent Gané (Fra), die op het WK in de finale verloor van Bos.

In het olympische hockeytoernooi gingen zowel de Nederlandse heren als de dames ongeslagen en als poulewinnaar naar de halve finales. Beide teams wonnen in hun laatste groepswedstrijd van Australië. Het herenteam moet het woensdag in de halve finale opnemen tegen Duitsland, de Nederlandse dames spelen morgen tegen Argentinië.

Wielrenner Theo Bos is wereldkampioen
Baanwielrenner Theo Bos (links) eerder dit jaar in actie tijdens het WK

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!