11-9 organisator bezocht Nederland

Het tv-programma NOVA meldde gisteravond dat ťťn van de vermoedelijke organisatoren van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, Ramzi Binalshibh, in Nederland is geweest. Hij heeft hier onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om vlieglessen te volgen. Binalshibh werd echter doorverwezen naar de VS omdat de vlieglessen daar goedkoper zijn en korter duren.

Naast Binalshibh was ook ťťn van de zelfmoordpiloten in ons land. De AIVD sluit niet uit dat beiden in Eindhoven hebben deelgenomen aan islamitische seminars met een sterk anti-westers karakter in de Al-Furqaan-moskee te Eindhoven. Deze moskee kwam al eerder in opspraak.

Binalshibh kwam in 1995 uit Jemen naar Duitsland. Hij maakte in Hamburg deel uit van de groep rond Mohammed Atta. In 2002 werd hij in Pakistan gearresteerd en overgedragen aan de Amerikanen.


Ramzi Binalshibh

De Telegraaf meldde in 2002 al dat Binalshibh samen met Mohammed Atta in Amsterdam zou zijn geweest. Ze zouden in de hoofdstad hebben deelgenomen aan een conferentie van radicale moslims.