Forse meevaller voor moskee A'dam

Icoon Binnenlands nieuws De omstreden El Tawheed moskee uit Amsterdam moet noodgedwongen een forse financiŽle meevaller incasseren. Door de internationale maatregelen tegen het terrorisme mag de moskee een lening van 1,4 miljoen euro niet terugbetalen, zo maakte dagblad Trouw vandaag bekend.

De man waaraan niet terugbetaald mag worden, een SaoediŽr, staat op de VN-lijst met terreurfinanciers. De personen en instanties die op deze lijst staan mogen geen geld aannemen of versturen. Wanneer de El Tawheed Moskee de lening toch terugbetaalt, dan zal ze strafrechterlijk worden vervolgd.

De lening werd gebruikt voor de financiering van het pand, van waaruit diverse omstreden activiteiten zijn ontplooid. Zo onderhield de moskee nauwe banden met de stichting al-Haramain. De organistatie ontplooit zicht buiten Saoedi ArabiŽ als een liefdadigheidsorganisatie, terwijl deze in feite actief is als financiers van terreurdaden of als verspreiders van een extremistisch gedachtengoed.

Het Nederlandse filiaal van al-Haramain is gevestigd in Amsterdam, op hetzelfde adres als de zeer omstreden El Tawheed moskee. Deze moskee kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen door het uitbrengen van omstreden lectuur, waarin werd opgeroepen tot vrouwenbesnijdenis en het doden van homo's. Ook werd in deze moskee haat gepredikt.

Aan het hoofd van het Nederlandse filiaal van al-Haramain staan de Saoedische sjeiks Mansour al-Kadi en Aqeel Abdulaziz al-Aqeel, geen onbekenden van de AIVD. Tot voor kort zaten beide sjeiks in het bestuur van de radicale moskee. Al-Haramain zou ook afgevaardigden in schoolbesturen hebben zitten van islamitische basisscholen.