B en W steeds vaker bedreigd

Eén op de drie burgemeesters is wel eens bedreigd. Dit blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV Publieke zaak. Het gaat vooral om mondelinge bedreigingen, maar schriftelijke en fysieke agressie komen ook voor. De bond ondervroeg 180 burgemeesters en wethouders.

Het onderzoek werd gedaan naar aanleiding van het aftreden van een wethouder in Goirle, die aftrad na meerdere malen te zijn bedreigd. Zowel burgemeesters als wethouders gaven aan steeds vaker te worden bedreigd, waarbij burgemeesters de meest gewilde slachtoffers zijn.

Het CNV meent dat het onderzoek een trend bevestigt die al eerder was geconstateerd bij andere beroepen, zoals verzorgers in de gehandicaptenzorg en brandweermannen. "Veel burgemeesters en wethouders zien een verschuiving naar meer agressie. De burger is mondiger geworden en daarbij lijkt kennelijk agressie te horen", aldus CNV-bestuurder Herman van der Wind. De bond wil spoedig overleggen met minister Remkes van Binnenlandse Zaken en dringt aan op vervolgonderzoek.