Moslimvrouwen willen mannenvrij zwemmen

Een groep moslimvrouwen in Etten-Leur wil dat het plaatselijke zwembad zwemuren invoert die alleen voor vrouwen toegankelijk zijn. Vanwege hun geloof zeggen de vrouwen niet te mogen (of kunnen) zwemmen in het bijzijn van mannen.

Initiatiefneemster Hicran Ova zegt dat er zeker 20 Turkse vrouwen zijn die daar een petitie voor hebben ondertekend. Maar er zijn er nog meer, want de Marokkaanse vrouwen in Etten-Leur zijn nog niet benaderd. Nu reist Ova wekelijks met een aantal vrouwen naar Roosendaal, waar wel een mannenvrij zwemuurtje bestaat, maar daarvoor is ze dan wel drie uur onderweg.

Ova: ''Voor mijn geloof is een badpak ook naakt. Lichaamsdelen moet je bedekken. Vandaar dat ik buitenshuis een hoofddoek draagt. En vandaar dat ik niet in mijn badpak wil als er mannen in de buurt zijn. Ik wil graag sporten. Ik ga nu elke dag een uur wandelen. Fitnessen wil ik ook wel, maar dat is moeilijk. Dan moet je van die blote kleren aan. Anders is het te warm''. Het zwemuurtje zonder mannen moet wel echt zonder mannen zijn. Dus niet alleen geen mannen in het water, maar ook niet in de buurt zodat ze kunnen kijken.

Burgemeester en wethouders van Etten-Leur buigen zich in augustus over het onderwerp.