''Europa binnen een eeuw islamitisch''

Europa zal binnen 100 jaar een overwegend islamitische bevolking hebben. Dat is de overtuiging van Midden-Oostenspecialist Bernard Lewis van de universiteit van Princeton. In de Duitse krant Die Welt zegt Lewis dat aan de huidige ontwikkelingen op het gebied van demografie en migratie te voorspellen is dat een meederheid van Europa aan het eind van de 21e eeuw islamitisch zal zijn.

Naast de immigratie is ook een factor dat Europeanen laat trouwen en weinig kinderen krijgen, terwijl moslims in Europa vroeg trouwen en veel meer kinderen krijgen.

Lewis antwoordde op een vraag of de Europese Unie een globaal tegengewicht zal gaan bieden aan Amerika. Lewis: ''Naast de Verenigde Staten worden de toekomstige globale spelers misschien China, India en wellicht Rusland, maar dat ligt aan de ontwikkelingen aldaar. Europa zal deel gaan uitmaken van het Arabische westen, de Maghreb.''. Lewis wijst in deze onder meer op de sterke immigratie van Turken in Duitsland, Arabieren in Frankrijk en Pakistanen in Engeland. ''Deze huwen vroeg en hebben snel veel kinderen.''

In het interview wijst Lewis ook op het gevaar van de uiterst fanatieke vorm van de islam die vanuit SaoediŽ ArabiŽ oprukt: het Wahhabisme zoals dat beleden wordt door groepen soennietische moslims. Dit is volgens Lewis niet de traditioneel verdraagzame islam, maar een onverdraagzame radicale variant.