SpongeBob door fans geerd met eigen kerk

Een kerk om een tekenfilmkarakter te eren. SpongeBob SquarePants, de levende keukenspons die met zijn vriendjes in het plaatsje Bikini Bottom op de bodem van de oceaan de wildste avonturen beleeft, heeft het voor elkaar. Zo'n 700 Amerikaanse fans van de stripheld zijn inmiddels aangesloten bij de Kerk van SpongeBob.

De kerk is officieel geregistreerd in de Verenigde Staten, waar op verschillende plaatsen al diverse kerkdiensten zijn gehouden. In een manifest zegt de Kerk op te komen voor 'eenvoudige zaken als plezier maken en het gebruiken van je fantasie'. Tevens worden er studiecursussen georganiseerd waarbij teksten van SpongeBob worden geanalyseerd.

De cartoonserie was oorspronkelijk bedoeld voor kinderen, maar trekt inmiddels een grote schare fans van alle leeftijden, waaronder beroemdheden als Justin Timberlake, Britney Spears, Kelly Osbourne en Mike Myers. In Nederland wordt SpongeBob SquarePants uitgezonden door Nickelodeon. "De aantrekkingskracht van SpongeBob is buitengewoon", reageerde Reeta Bhatiani, woordvoerder van de TV-zender, naar aanleiding van het succes van de kerk.

SpongeBob SquarePants
SpongeBob SquarePants