'Betaald voetbal is gesubsidieerd voetbal'
Uit een onderzoek van de TV programma's Netwerk en Reporter blijkt dat de overheidssteun voor voetbalclubs het laatste anderhalf jaar explosief is gestegen. Er zou volgens het programma in 2003 en de eerste helft van 2004 ongeveer 150 miljoen euro naar noodlijdende clubs zijn gegaan.
Volgens een eerder onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is er in de periode 1992 tot 2002 in totaal 'slechts' 255 miljoen euro door overheidsinstanties in diverse voetbalclubs is gestoken. De overheidssteun bestaat uit giften, subsidies, leningen en bankgaranties. Daarnaast namen veel gemeenten ook de stadions van de clubs over, daarmee was in de afgelopen jaren een bedrag van 85 miljoen gemoeid.
Oud-KNVB-bestuurder Martin van Rooijen is van mening dat er geen sprake meer is van betaald voetbal: "Betaald voetbal is gesubsidieerd voetbal geworden". Hij is van mening dat clubs de belastingbetaler op laten draaien voor hun financiële problemen en dat de KNVB moet ingrijpen. "Als de KNVB niet orde op zaken stelt, dan komt de zwarte Piet telkens bij de samenleving terecht." Volgens Van Rooijen moet de KNVB geen licentie meer afgeven aan clubs die het financieel niet allemaal op orde hebben.
'Helft van de clubs moet verdwijnen'
Roel Bellens, een Belgische econoom die betrokken was bij de sanering van het Belgische profvoetbal, is van mening dat de Nederlandse samenleving teveel betaalt aan voetbalclubs om de exploitatie gezond te houden. Hij vindt dat de helft van de 37 voetbalclubs moet verdwijnen en de gemeentes niet zo makkelijk de geldkraan open moeten zetten. Het financieel steunen van de voetbalclubs is volgens Bellens 'competitievervalsing'.