[update] Rellen bij anti-NVU protest

In Den Haag is een demonstratie van de Nederlandse Volksunie (NVU) op rellen uitgelopen door toedoen van anti-fascistische tegenbetogers. Zo'n 250 linkse demonstranten wilden naar de NVU-aanhangers oprukken toen ze werden tegengehouden door de politie. Daarbij zijn rake klappen gevallen.

Vooraf had de NVU toestemming gekregen om te demonstreren rond het Malieveld. Het motto van het protest luidde: 'Tegen Amerikaanse agressiepolitiek, folter en martelpraktijken'.

De linkse tegendemonstranten mochten tot hun onvrede alleen rond het Plein betogen, op geruime afstand van de NVU. De Anti Fascistische Actie (AFA) had vooraf al protest aangetekend tegen de NVU-demonstratie.

De extreem-rechtse Nederlandse Volksunie is een fascistisch getinte partij. De partij bestaat al sinds de jaren 70 maar haalde bij verkiezingen onder aanvoering van hun toenmalige leider Joop Glimmerveen nooit enig noemenswaardig resultaat. De partij verkeerde lange tijd in een soort slapend bestaan, maar werd in 1996 opnieuw leven ingeblazen door de rechts-extremist Constant Kusters (oud CP'86) en de Groningse fascist Eite Homan.

Update 16:40
Inmiddels is de rust in Den Haag weer teruggekeerd. De politie arresteerde enige tientallen demonstranten. De ME sloot ongeveer honderd anti-fascistische actievoerders in op het Korte Voorhout.

De activisten worden met bussen de stad uit geleid.

Foto's op Indymedia.