Miljoenen zagen onthoofding Amerikaan

Icoon Irak nieuws De gruwelijke onthoofding van de Amerikaan Nick Berg is op internet inmiddels door miljoenen mensen bekeken. Zo laat de Nederlandse eigenaar van een internetpagina met bloederige beelden weten dat zijn site een vertienvoudiging van het aantal bezoekers heeft. Naar eigen zeggen mirrorde hij het filmpje als eerste.

De video dook dinsdagavond op de militante islamitische internetpagina van Muntada al-Ansa. Binnen mum van tijd werd er door diverse sites naar het filmpje gelinkt of zelfs gehost. Ook FOK! linkte in eerste instantie naar het gruwelijke filmpje, maar besloot later na discussie de links te verwijderen vanwege het gruwelijke karakter en het feit dat het een live gefilmde moord betreft.

Op de video zijn vijf mannen te zien met bivakmutsen en ski-brillen. Het slachtoffer stelt zich voor als Nick Berg, een Amerikaanse ondernemer. "Mijn naam is Nick Berg, de naam van mijn vader is Michael, de naam van mijn moeder is Susan. Ik heb een broer en een zuster, David en Sarah. Ik woon in ... Philadelphia", aldus de man op de videobeelden. Nadat ťťn van de daders een verklaring heeft voorgelezen, wordt de man op een zij gelegd en wordt een groot mes op zijn nek gezet. Een luide schreeuw klinkt als de mannen het hoofd afsnijden. Terwijl zij dit doen, schreeuwen ze "Allaha Akbar!" en "God is great".

Bij de gruwelsite Ogrish.com waar het filmpje staat, zijn de bezoekersaantallen explosief gestegen. "Sinds de plaatsing van de video is het bezoekersaantal van ongeveer 50.000 per dag geklommen naar meer dan een half miljoen", aldus beheerder Mike Janssen van Ogrish. Volgens hem is het filmpje op zijn site al 1,3 miljoen keer bekeken. Betreffende pagina wordt momenteel op vier servers in de Verenigde Staten gehost, die de drukte maar nauwelijks aankunnen. Het filmpje verscheen niet alleen op Ogrish.com, maar ook op diverse Nederlandse weblogs.


Nick Berg, kort voor zijn onthoofding


Het plaatsen van links naar het betreffende filmpje is nadrukkelijk verboden op FOK!. Links zullen worden verwijderd en leveren bij herhaling een BAN op. Zie ook de MED.