Immigratiebeleid leidt tot crisis coalitie Schröder

Icoon Buitenlands nieuws Binnen de Duitse regeringscoalitie van Kanselier Schröder is een ernstige crisis ontstaan, nadat de Duitse Groenen gesprekken met de oppositie over het immigratiebeleid afbraken. "Het spel is voorbij", aldus Groenen-voorzitter Reinhard Bütikofer. De Groenen verwijten de christen-democratische CDU/CSU de besprekingen te saboteren.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Schily (SPD), die de bedenker van het omstreden wetsvoorstel is, uitte een waarschuwing richting zijn coalitiegenoten. "Als de heer Bütikofer denkt hier het commando te voeren, kan dit leiden tot een ernstige crisis", aldus Schily. Na zeer lange vergaderingen werd het wetsvoorstel alsnog geblokkeerd door de oppositie in de Bondsraad, de Eerste Kamer, waar christen-democraten en liberalen een meerderheid hebben.

In 2001 gold het het ontwerp van de Duitse immigratiewet als de modernste van Europa. Sinds de aanslagen in Madrid en in de Verenigde Staten beheersen veiligheids- en immigratievraagstukken de Duitse politieke agenda. De politiek en het bedrijfsleven beseffen dat Duitsland een tekort aan hoogopgeleide jonge arbeidskrachten uit het buitenland heeft, omdat de Bondsrepulbiek sterk vergrijst.

Momenteel overheerst echter de huiver en vrees voor de mogelijke import van moslimradicalen. De christen-democraten eisen daarom meer duidelijkheid over 'belangrijke veiligheidskwesties'. Het zou makkelijker moeten worden om mensensmokkelaars en 'haatpredikers' het land uit te kunnen zetten. Verder moeten aanvragen voor inburgering en vestiging bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst worden ingediend. Minister Schily wil "er alles aan doen om het schip weer vlot te trekken." Zaterdag wordt de kwestie opnieuw bekeken.