[update] Wethouder boos op El Tawheed moskee

De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb van Integratie heeft het een beetje gehad met de omstreden El Tawheed moskee. Naar aanleiding van het boek Fatwas of Muslim Women, dat de moskee in de collectie heeft en ook verkoopt, heeft de wethouder een brief geschreven naar de moskee waarin hij het bestuur op de vingers tikt over de inhoud.

''In dit boek staan zaken die strijdig met de letter en de geest van de wet zijn. Ik vind het afkeurdenswaardig dat uw moskee er weer in is geslaagd op negatieve wijze de aandacht op zich te vestigen", aldus de wethouder in een brief aan de voorzitter van het bestuur M. Shallabi.

Fatwas of Muslim Women is geschreven in de 12e eeuw door een vooraanstaand geestelijke in het Midden Oosten. In het boek staat onder meer dat meisjes besneden moeten worden en dat ongehoorzame vrouwen mogen worden geslagen. Eerder liet moskee-voorzitter Shallabi weten dat er ''niets mis'' was met het boek.

Tegenover AT5 zei Aboutaleb dat hij wel een beetje klaar is met de moskee zolangzamerhand. We moeten bezien of we deze mensen nog wel als serieuze gesprekspartners moeten beschouwen. Ze weten het keer op keer te verpesten voor de goedwillende moslims in Amsterdam die wel willen integreren in de Nederlandse samenleving en op de capriolen van de El Tawheed moskee worden aangekeken, aldus de wethouder.

Eerder deze week liet het Openbaar Ministerie weten dat het gaat onderzoeken of de El Tawheed mokee zich met de promotie van het boek schuldig maakt aan strafbare feiten.

Update 07:02
De El Taweed moskee heeft woedend gereageerd op de uitlatingen van Aboutaleb. In een verklaring stelt de moskee dat de wethouder te hard van stapel loopt en hen hierdoor in een slecht daglicht plaatst.

De moskee overweegt het in 1300 geschreven boek overigens wťl uit de handel te nemen omdat er fouten in de vertaling zijn geslopen. Het oorspronkelijke werk is vanuit het Arabisch vertaald in het Engels. De Nederlandse versie is een vertaling van de Engelse. Met de inhoud is echter niet mis, zo houdt de moskee vol.


Het omstreden boekwerk