[update] Ontvoerde Arjan Erkel vrijgelaten

hobbs, Wiebe-Hoekstra, tongytongylickylicky en Floris hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Arjan ErkelArjan Erkel is afgelopen nacht vrijgelaten. Een woordvoerder van minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft dat vanochtend laten weten. Over de omstandigheden waaronder Erkel is vrijgelaten, wilde de woordvoerder geen mededelingen doen. Ook wilde hij niet zeggen waar Erkel zich bevindt.

Erkel werd op 12 augustus 2002 door onbekenden ontvoerd in de Russische Kaukasusrepubliek die aan het rumoerige TsjetsjeniŽ grenst. Hij leidde de Zwitserse missie van Artsen zonder Grenzen in Dagestan, waarbij hij zich voornamelijk bezig hield met de opvang van Tsjetsjeense vluchtelingen.

Minister Bot verklaarde "opgelucht en gelukkig" te zijn met de vrijlating, aldus zijn woordvoerder. "De minister is dankbaar voor de hulp die de Russische regering, andere regeringen en internationale organisaties hebben geboden om de vrijlating van Arjan te bewerkstelligfen", aldus Buitenlandse Zaken.

Update 10.29
"Wij weten niet hoe hij het maakt. Maar wij zijn heel blij dat het eindelijk zover is," aldus een eerste reactie van de blijde vader van Arjan Erkel, Dick Erkel. "Wij willen natuurlijk graag weten hoe hij heeft doorstaan. Wij weten niet in welke toestand hij nu is. Hij schijnt het redelijk te maken, maar zeker weten doen wij dat niet," zegt hij. De familie vliegt zondagmiddag naar Moskou. Daar wordt Arjan volgens Dick Erkel ook naar toe gebracht.

Update 15.15
Arjan Erkel is inmiddels aangekomen in Moskou, en vliegt waarschijnlijk vanavond nog naar Nederland. Erkel zag er vermagerd uit en had een baard. Zijn gezondheid zou relatief goed zijn.


Arjan Erkel
Arjan Erkel nadat hij vandaag is vrijgelaten (© Reuters)