"Gevangenen worden mishandeld op Guantanamo Bay"

Het Amerikaanse leger probeert terreurverdachten, die zij vasthoudt op hun Cubaanse marinebasis Guantanamo Bay, tot bekentenissen te dwingen middels bedreigingen, fysieke en psychische mishandelingen. Deze uitspraken komen van drie ex-gevangenen tijdens een interview met de zondagskrant The Observer.

De drie vrienden, afkomstig uit het Engelse plaatsje Tipton, zijn sinds enkele dagen vrij, na ruim twee jaar gevangenschap. In die tijd hebben ze meer dan tweehonderd ondervragingen door de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten moeten doorstaan. Hierbij werden vaak geweren tegen hun hoofd gedrukt en werden ze geslagen. Later kwamen de Amerikanen tot de conclusie dat de beschuldiging dat zij contacten zouden onderhouden met al-Qaeda ongegrond was.

In het interview vertellen ze uitvoerig over hoe hen alles verging vlak na hun arrestatie in Afghanistan. Zo zouden ze de dood nabij zijn geweest, toen zij met honderden anderen in vrachtwagens werden geladen. Het overgrote deel van deze gevangenen kwam om door verstikking. Op de basis Guantanamo Bay werden ze vervolgens drie maanden lang vastgezet in isoleercellen.