Recordaantal haalt rijbewijs in één keer

Uit het jaaroverzicht van het CBR blijkt dat het aantal rijschoolleerlingen dat in 2003 voor de eerste keer is geslaagd naar recordhoogte is gestegen. In 2003 behaalde ruim 46 procent in één keer het rijbewijs, ruim 45 procent haalde het rijbewijs de tweede keer, enkelen moesten het vaker doen.

"Voor het eerst is het slagingspercentage voor het eerste examen hoger dan voor de herexamens", aldus de woordvoerder van het CBR. Redenen voor het hoge slagingspercentage zijn de tussentijdse rijproef, de nieuwe lesmethode Rijopleiding in Stappen (RIS), betere instructeurs en de publicatie van een lijst met de beste rijscholen.

Anderhalf jaar geleden is het CBR begonnen met het publiceren van een lijst met beste rijscholen op www.rijschoolgegevens.nl. De site heeft per maand ruim 20.000 bezoekers wat een goede rijschool ten goede komt. "Steeds meer aspirant-leerlingen kiezen een school met een bovengemiddeld slagingspercentage", meldde de woordvoerder. Slecht scorende rijscholen stellen ondertussen alles in het werk om tot een beter slagingspercentage te komen.

Wanneer leerlingen na driekwart van de rijopleiding voor een tussentijdse rijproef kiezen, stijgt hun slagingskans met 15 procent. De proef is te vergelijken met het examen en bij een goed resultaat krijgt de leerling een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen tijdens het echte rijexamen.

De rijschoolhouders worden ook getroffen door het economische klimaat. Het aantal rijexamens daalde in 2003 met 10 procent tot bijna 383.000. Het aantal motorexamens daalde even hard tot bijna 29.000. Het CBR verwacht dat het aantal mensen dat de eerste keer slaagt de komende jaren verder zal stijgen. Vooral door de invoering van RIS, een intensieve lesmethode die in vier fases is verdeeld stijgt het aantal slagers. In elke fase wordt een deel van de rijvaardigheid behandeld.