'Maatschappelijk debat integratie verhardt'
Het LBR stelt in haar rapport dat er geen sprake is van een toenemend racisme. Wel worden de opvattingen van allochtonen en autochtonen over elkaar steeds negatiever van toon. Volgens het LBR is dit te wijten aan het het veranderde 'opinieklimaat' in ons land, waarmee onder andere uitingen in de politiek en de media worden aangeduid.
"Bij politieke debatten over de integratie worden de proporties vaak uit het oog verloren. Er wordt bijvoorbeeld een hoop drukte gemaakt over islamitisch onderwijs, terwijl die scholen slechts een kleine minderheid van de islamitische scholieren onder hun hoede hebben." Dat zegt Jeroen Visser, de schrijver van het rapport.
Visser, die in het rapport een expliciet onderscheid maakt tussen de manier waarop er over de integratiekwestie gesproken wordt en er in de dagelijkse praktijk mee wordt omgegaan, stelt dat de politiek te weinig zelfvertrouwen uitstraalt. Volgens hem moet de politiek meer de indruk wekken 'dat we de integratieproblemen in Nederland samen kunnen oplossen.' "Er wordt nu vaak nogal paniekerig gereageerd", aldus Visser. Gevolg hiervan is volgens het LBR dat "de tolerantie van burgers op de tocht staat door de verharding van het maatschappelijk klimaat."
In het rapport stelt het LBR dat er eveneens sprake is van een toename van antisemitisme. Volgens het bureau zijn er vooral veel antisemitische uitingen en incidenten in periodes van extreme spanningen in het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Het LBR: "Een deel hiervan staat in verband met de stellingname van Marokkanen in Nederland. Zij kiezen in het Israëlisch-Palestijnse conflict de kant van de Palestijnen en zijn zeer gekant tegen de Israëlische bezettingspolitiek. Een klein deel van de Marokkaanse jongeren reageren hun anti-Israëlische gevoelens af op joden in Nederland. Anti-Israëlische gevoelens monden uit in antisemitische incidenten."
_
Het rapport.