Belgische kardinaal: condoom tegen aids mag

De Belgische kardinaal Godfried Danneels vindt het juist dat men in sommige gevallen een condoom gebruikt. Het voorbehoedsmiddel zou gebruikt mogen worden als bescherming tegen aids, zo liet hij gisteren in het televisieprogramma Kruispunt weten. Danneels wordt genoemd als mogelijke opvolger van de Paus.

Het condoom werd eerder door de rooms-katholieke kerkleiders afgewezen als middel tegen aids. Een kardinaal uit Colombia zei vorig jaar zelfs dat het HIV-virus erg klein is en het daardoor door het condoom heen kan dringen. Gezondheidsautoriteiten zouden volgens hem dan ook juist moeten waarschuwen tegen het gebruik ervan.

Danneels vindt echter dat het gaat om bescherming tegen de dood. "Wanneer iemand sero-positief is en zijn partner zegt: 'Ik wil met u betrekkingen hebben.' Dat hoeft hij voor mij niet te doen. Maar ßls hij het doet dan moet hij ook een condoom gebruiken. Want anders voegt hij aan een zonde, tegen het zesde gebod nog een ander toe. Het vijfde", aldus de kardinaal. Het gaat om de geboden 'gij zult geen echtbreken' en 'gij zult niet doden'. De kardinaal blijft echter condoomgebruik tegen ongewenste zwangerschap afwijzen.