''Nederland moet bloedgeld betalen''

De Nederlandse staat moet waarschijnlijk een forse schadevergoeding betalen aan de familie van de plunderaar die in Irak door een Nederlandse kogel werd gedood. Abdel Razaq, afkomstig uit Irak en werkzaam als islamoloog op de Universiteit van Leiden, meent dat de Nederlandse militairen rekening moeten houden met bloedwraak als er geen bloedgeld wordt betaald.

Inmiddels heeft de bekende letselschadeadvocaat mr. Martin de Witte gezegd dat hij de claim voor de Iraakse familie wil gaan innen. Hij spreekt over miljoenen euro's. Gisteren zei professor dr. Rob de Wijk, defensiespecialist van het Instituut Clingendael, in NOVA dat er al tientallen westerse juristen naar Irak zijn afgereisd om de bevolking op schadeclaims te attenderen en hen juridisch bij te staan. De meesten blijken alleen hun eigen zakken te willen vullen.

Het ministerie van Defensie meldt een eventuele claim ''op zijn merites'' te zullen beoordelen. Het schietincident is bij de plaatselijke autoriteiten gemeld. ''Als de familie schade wil claimen, dan zullen wij uiteraard alle zorgvuldigheid betrachten.''