Verzet in VS tegen Irak-beleid groeit

Levitation stuurde ons via de newssubmit dit geheel herschreven bericht:

Het verzet tegen het Irak-beleid van de regering Bush groeit in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse leger heeft het zwaar in Irak, dagelijks sterven er Amerikaanse militairen en Irakese burgers door aanslagen. Ook werd al eerder bekend dat relatief veel soldaten zelfmoord plegen.

Volgens president Bush komen de gepleegde aanslagen voort uit het succes dat de Amerikanen in Irak boeken. "Hoe meer vooruitgang wij boeken, hoe meer vrijheid de Irakezen hebben, hoe meer stroom er is, hoe meer werk er is, hoe meer kinderen naar school gaan, des te wanhopiger deze moordenaars worden", zei Bush tegen verslaggevers. Het verzet in Irak "kan de gedachte aan een vrije maatschappij niet verdragen", aldus de president. "Zij haten vrijheid. Zij houden van terreur. Zij houden ervan om angst en chaos te veroorzaken."

De uitspraken van de president stuiten op veel kritiek bij de Democraten. Senator en presidentskandidaat John Kerry reageert hierop met hoon: "Denkt de president soms dat mensen bereid zijn explosieven op hun lijf te binden en te laten ontploffen omdat wij de elektriciteit herstellen en Irakezen aan werk helpen? Zegt de president dat hoe beter het gaat in Irak, hoe gevaarlijker het voor Amerikaanse soldaten wordt?"

Afgelopen maandag werden in Bagdad nog meerdere zelfmoordaanslagen gepleegd, waarbij 34 mensen de dood vonden en meer dan 200 gewond raakten. De aanslagen botsen met het beeld dat het Witte Huis van Irak wil geven, namelijk een land waar na de bevrijding door de Amerikanen het leven weer normaliseert. Sinds de Amerikaanse president verklaarde dat de oorlog was afgelopen, nu een half jaar geleden, hebben de troepen gemiddeld zo'n 26 aanslagen per dag te verduren gehad. In de periode zijn 113 Amerikaanse militairen door vijandelijk vuur omgekomen er vielen bijna 1.700 gewonden onder de manschappen.

Howard Dean, de Gouverneur van Vermont, zegt de redenering van de president niet te begrijpen dat "omdat er meer geweld is en meer doden zijn, de zaken goed gaan. In mijn boek betekent dat, dat het slechter gaat." John Kerry, die zelf een Vietnam-veteraan is, zegt dat de uitspraken van Bush hem herinnerden aan "het licht aan het einde van de tunnel" uit de Vietnam-tijd. Senator Joe Lieberman zei dat de woorden van Bush geen hout snijden: "Wat zich vandaag heeft afgespeeld is een tragedie, te midden van toenemende tekenen van gevaarlijke wanorde in Irak."