Onderzoek naar weren Antillianen

Antillianen die op de Antillen zich hebben begeven aan criminele feiten, zullen daar hun gevangenisstraf moeten uitzitten. Dat is de mening van de burgemeesters van de achttien steden in Nederland met de grootste leefgemeenschappen Antillianen. De burgemeester hebben minister Donner van Justitie verzocht de mogelijkheden te onderzoeken of criminele immigranten uit de Antillen geweerd kunnen worden.

Momenteel is het nog zo dat een Antilliaan met een strafblad naar Nederland kan komen, terwijl hij/zij nog een gevangenisstraf moet uitzitten. De burgemeester zouden dan ook graag een reisverbod zien en vragen dit aan de regering om uit te zoeken. Daarnaast moet het eenvoudiger worden voor gemeentes om strafdossiers met de antillen uit te wisselen.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam, voorzitter van het burgemeestersoverleg, verwacht dat de Antillen wel bereid zijn mee te werken. Opstelten vind het de normaalste zaak van de wereld dat criminelen hun straf uitzitten in het land waar ze hun misdaad hebben begaan.

Rotterdam heeft de grootste Antilliaanse bevolking, met 22.000 mensen. Onder meer Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Groningen en Eindhoven waren bij het overleg in de Maasstad betrokken.