Oppositie kraakt kabinet bij Algemene beschouwingen

Vandaag zijn de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer begonnen. Tijdens dit debat worden de kabinetsplannen besproken, die gisteren tijdens de Troonrede bekend werden gemaakt. Tot nu toe kraakt de oppositie laat de plannen.

De kritiek was gisteren direct na de bekendmaking van de beleidsplannen en de begroting voor komend jaar al stevig te noemen. De bezuinigingen die vooral werklozen en zieke mensen treffen, zijn volgens de oppositie asociaal en onfatsoenlijk. Verschillende organisaties zijn dan ook van plan om actie te gaan voeren.

GroenLinks dient een tegenbegroting in


Tijdens het debat heeft GroenLinks een alternatieve begroting gepresenteerd, waarmee volgens de partij volgend jaar veertigduizend extra banen worden gecreëerd. In de komende kabinetsperiode zouden de plannen zelfs honderdduizend banen moeten opleveren.

Om de extra banen te kunnen realiseren is het volgens GroenLinks noodzakelijk om het begrotingstekort volgend jaar tot 2,9 procent te laten oplopen. Hiermee voldoet Nederland net aan de eisen voor het stabiliteitspact van de EMU.

De vijf miljard euro die de extra investeringen uiteindelijk opleveren, wordt verder geïnvesteerd in zorg en onderwijs. Ook wil de partij een extra financiële bijdrage voor mensen die op het sociale minimum leven.

Je kunt de debatten live via internet volgen, via de NOS. Op deze site staan de links van de streams.