SP'er subsidieerde taartgooiers Fortuyn

SPAchter de actievoerders die Pim Fortuyn op 14 maart 2002 taarten in zijn gezicht smeten, blijkt een vooraanstaand SP-lid te zitten. Het groepje radicale actievoerders die Fortuyn besmeurden, blijken te zijn betaald door Hans van Heijningen, medewerker van de Socialistische Partij. Van Heijningen stond tijdens de laatste verkiezingen op nummer tien van de SP-lijst. Doordat de SP negen zetels haalde kwam hij nťt niet in de Kamer. Hij is nu fractiemedewerker.

Van Heijningen verstrekte het geld voor de taartactie middels een subsidie in zijn functie als coŲrdinator van het extreem linkse actiefonds XminY in Amsterdam. XminY was ook ťťn van de financiers van de Vereniging Milieu Offensief (VMO) waar Volkert van der Graaf werkzaam was. Het subsidiebedrag voor de taartsmijters, 450 euro, ging naar de zogeheten Weggeefwinkel in Hoenderloo.


Pas acht dagen na de moord op Pim Fortuyn viel een arrestatieteam binnen op het landgoed in Hoenderloo waar de Weggeefwinkel is gevestigd. Twee van de drie taartgooiers werden er opgepakt: Pauline van Tuyll van Serooskerken en Jelle Goezinnen. De laatste werd al eerder gearresteerd nadat hij minister Zalm (FinanciŽn) een taart in het gezicht smeet.

Van Heijningen bevestigt dat hij voor XminY de actievoerders geld heeft verstrekt. De SP'er ontkent echter dat hij destijds op de hoogte was van de taartactie tegen Fortuyn. Wel zegt hij niets tegen het taarten van bekende mensen te hebben.

De SP'er geeft overigens namens XminY ůůk subsidie aan een groep anarchisten die onder de naam ABC actief is op het internet. Een paar dagen terug meldden we op Fok! nog dat die opriepen tot steun aan Volkert van der Graaf.