Student zat achter vliegtuigje Mercatorplein

aron had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De man die achter het 'provocerende' spandoek zat met een vliegtuigje, dit weekeinde tijdens de Marokkaanse demonstratie op het Amsterdamse Mercatorplein, blijkt een student te zijn. Honderden Marokkanen die daar luidkeels protesteerden tegen de dood van de 33-jarige Driss Arbib, reageerden woedend toen een klein toestel met reclamesleep, met daarop de tekst De politie had gelijk, laag over kwam.

Vliegtuig boven Mercatorplein

De student die het reclamevliegtuigje inhuurde is de 24-jarige Tarno B. : (''Liever geen achternaam, want ik ben bang voor wraakacties''). Hij studeert Slavische talen en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Het huren van het vliegtuigje kostte hem 400 euro. B. was eerst van plan om de tekst in zwarte letters op een wit laken te spuiten en daarmee op het Mercatorplein te gaan staan. Maar dat leek hem bij nader inzien toch niet zo'n jofel idee.

In de Telegraaf zegt Tarno B. geen spijt te hebben van zijn actie. ''Ik heb het vliegtuigje de lucht ingestuurd omdat ik het met de aard van de demonstratie niet eens was. Wanneer er gedreigd wordt met een mes, vind ik dat de politie gerechtigd is het pistool te trekken. Ik vond dat ik een signaal moest geven. Daar sta ik nog steeds achter''.

B. is wel geschrokken van alle commotie rondom zijn actie: ''Maar begrijpen doe ik die ophef niet. Tijdens de protestmars tegen de oorlog in Irak afgelopen maart vloog er ook een vliegtuigje rond met een pro-Amerikatekst. Daar maakte niemand zich druk om. Misschien dat er nu zo'n ophef is ontstaan omdat het om Marokkanen gaat. Kennelijk een gevoelig onderwerp in ons land''.

De student ontkent racistisch te zijn: ''Ik ben tegen elke vorm van racisme! Het ging hier om een doodgeschoten Marokkaan, als het een Chinees was geweest, had ik precies dezelfde actie ondernomen. Ik was gewoon tegen het doel van deze demonstratie. De leus is ook volledig legaal en neutraal opgesteld. Volgens mij valt er geen aanklacht wegens smaad tegen mij in te dienen''.

Inmiddels zijn een aantal weblogs een actie gestart om de student zijn 400 euro terug te betalen. De weblogs Geen Stijl, Flabber, Bastard en Yakuzi.com hebben al de helft van het bedrag opgehaald.

Student Tarno B.
De bedenker van de actie