Dochter gruwelijk door vader mishandeld

Dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, dat was de eis gisteren tegen de 45-jarige E.G uit Zwolle die zijn dochter vorig jaar op werkelijk beestachtige wijze heeft mishandeld.

De man mishandelde zijn kind al van jongs af aan. Regelmatig werd ze geslagen door haar uit Iran gevluchte vader. Soms zo hard dat de afdruk van zijn hand een week later nog op haar gezicht stond. Tijdens haar jonge jaren zat het meisje een keer bij haar vader achterop de fiets toen ze haar voet tussen de spaken kreeg. Uit vrees voor de toorn van haar vader durfde ze niets te zeggen. Uit angst plaste ze in haar broek. Hoe ouder het meisje werd des te meer geweld zij te verduren kreeg.

Maar de mishandelingen van eind vorig jaar gaan alle voorstellingen te boven. De dochter krijgt tijdens het chatten op de computer van een vriendin de vraag hoe het met ''haar vriend'' is. Vader E.G. ziet op het computerscherm de ingetypte vraag en wil het fijne van die ''vriend'' weten. Als de man geen goed antwoord krijgt sleurt hij het meisje aan haar haren over de grond en hij slaat op haar in en schopt haar waar hij haar maar raken kan.

Ook de moeder krijgt de nodige klappen, al dan niet bedoeld voor de dochter. De volgende dag blijven moeder en dochter in de slaapkamer. Uit pure angst. Ze durven zelfs niet naar het toilet.

Als vader de volgende dag terug komt uit zijn werk is hij nog steeds heel erg boos. Zijn vrouw probeert hem rustig te krijgen, maar krijgt klappen en schoppen. Met een mes in de hand sleurt hij zijn dochter uit haar slaapkamer naar de wc. ''Jij bent een vies kind'', krijgt de dochter te horen, waarna ze de wc-bril en -pot moet schoonlikken. Diverse keren duwt hij het hoofd van zijn dochter in de wc-pot. Hij zal haar hoofd afsnijden en doorspoelen, krijgt het doodsbange meisje te horen.

Urenlang ranselt hij het kind af met een houten gordijnroede die hij helemaal kapot slaat op het weerloze meisje. Er ontstaat een grote buil op haar hoofd, maar de vader blijft doorslaan. Ook op de bult op haar hoofd die openspringt. Als de roede kapot is, pakt hij uit de keuken een ijzeren grillspies. Pas als dat ding doorgebogen is, stopt de man.

Hierna vluchtten vrouw en dochter het huis uit en doen aangifte. De vader wordt door justitie twee maanden in voorarrest gehouden en zit nu bij kenissen in Amsterdam. Vrouw en dochter willen niets meer met hem te maken hebben. Via zijn tolk laat E.G weten zijn gezin en woning kwijt te zijn en dat hij op staande voet ontslagen is door zijn werkgever. ''Ook mijn leven is geruÔneerd''. Het zal zijn dochter een zorg zijn; ze haat hem tot het diepst heeft ze laten weten.

Volgens een psychiatrisch rapport zou E.G in Iran geleden hebben onder het bewind van de sjah en later ayatollah Khomeini. De psychische rapportage schetst een bovengemiddelde intellectueel zonder stoornissen. Het advies aan de man is om nooit meer een gezin te stichten - zo groot is de kans op herhaling. Volgens de reclassering moet de man geen gevangenisstraf krijgen - dat zou alleen contraproductief werken. De officier van Justitie wil daar niets van weten; vandaar haar eis tot 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk.

Uitspraak 1 juli.