Uitkomsten Bouwfraude enquête schokkend

sintisidorus, Boogey55, yssiepea en nyrem hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vandaag heeft de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar de bouwfraude, haar eindconclusies gepresenteerd in een ruim 3.000 pagina's tellend rapport. Zware kritiek wordt geuit op de betrokken bewindslieden, de top van de bouwwereld en het Openbaar Ministerie.

- Zo wordt de toenmalig VVD-minister Korthals van Justitie verweten dat hij de Kamer onjuist heeft geïnformeerd. In tegenstelling tot wat hij in november zei, wist hij in juli al van de ophanden zijnde schikking rond de fraude bij de Schipholspoortunnel. Korthals is nu demissionair minister van Defensie

- De oud ministers Netelenbos en Jorritsma wordt te weinig afstand tot de bouwers verweten. Jorritsma gaf het verkeerde voorbeeld door met directeur Koop naar het schaatsen in Inzell te vliegen.

- De enquêtecommissie verwijt het Openbaar Ministerie dat het niet daadkrachtig genoeg heeft opgetreden bij de schikking met de fraude rond de Schipholtunnel. Dat was één van de aanleidingen voor de parlementaire enquête.

De commissie zegt geschrokken te zijn van de ernst en omvang van de bouwfraude. De overheid heeft naar schatting tientallen miljoenen euro's te veel betaald voor bouwprojecten. Aan de frauduleuze afspraken deden zo'n 600 bedrijven mee.

De commissie heeft geen bewijzen gevonden voor grootschalige corruptie onder ambtenaren.